Eon tvekar om vindkraft till havs: "För dyrt och för dåligt!"

2007-12-06 13:47  
Vindkraft till havs. Foto: EWEA Photo Library

Prisena på havsbaserade vindkraftverk är för höga och kvaliteten för dålig. Det anser chefen för Eon Vind Lennart Fagerberg, som dragit i bromsen för fortsatt vindkraftsutbyggnad i svenska vatten.

Trots att marknaden för vindkraft är glödhet och har varit det i flera år, finns det för få leverantörer att välja på, särskilt när det gäller havsbaserade verk.

- Konkurrensen är helt enkelt för dålig och det har dragit upp priserna. Det är är märkligt att det inte finns fler leverantörer eftersom det har varit en vindkraftsboom rätt länge nu, säger Lennart Fagerberg.

Det sydsvenska energibolaget Eon markerar i sin niomåndersrapport att planerna på vindkraft i Sverige har stannat av på grund av de kraftiga prisökningarna på havsbaserade vindkraftverk och på kringg utrustning till dessa.

Priset på havsbaserade vindkraftsverk och utrustning steg med 50-70 procent mellan 2004 och 2006 och har fortsatt att öka i pris under 2007. Prisutvecklingen på landbaserade verk har däremot bara ökat med 10-20 procent under samma tid,

"För mycket som går sönder"
Trots att havsbaserad vindkraft ger bättre utbyte än landbaserad, med högre nyttjandegrad och möjlighet att bygga större verk, söker sig i stort sett alla svenska vindkraftsprojektörer just nu in på land. Det gäller både Vattenfall, Eon och de andra stora projektörerna.

Det har helt enkelt blivit för dyrt att bygga i havet samtidigt som det har varit stora kvalitetsproblem med de största havsbaserade vindturbinerna där framför allt växellådorna inte klarat de stora påfrestningarna.

- Det är alldeles för mycket saker som går sönder. Kvalitetsaspekter som man i andra, mer mogna industribranscher tar för självklara, saknas på vindkraftssidan, säger Lennart Fagerberg.

"Måste hjälpa fram nya företag"
Det finns bara en handfull tillverkare på havsbaserad vindkraft. Störst är danska Vestas och tyska Siemens, som köpte den danska turbintillverkaren Bonus och nu har sin vindkraftsfabrik i Danmark.

Två tyska bolag är på frammarsch till havs - Repower och Nordex - och finska Winwind har tagit några steg in på havsbaserad vindkraft i Sverige, men är ännu en liten aktör.

På landbaserad vindkraft finns det fler tillverkare, bland andra tyska Enercon, som är stor i Sverige och har en egen fabrik för vindkraftstorn i Kockums gamla varvsbyggnad i Malmö.

- Men vi måste försöka hjälpa fram fler nya aktörer som också är intresserade av att utveckla ny teknik. Det är vårt ansvar som en av de stora aktörerna på vindkraftsmarknaden, säger Lennart Fagerberg.

Stoppade Utgrunden 2
Eon Vind tog i början av året beslut att inte börja bygga projektet Utgrunden 2 i Kalmarsund med 24 verk.

- Det hade helt enkelt blivit för dyrt och det svenska stödsystemet är mindre gynnsamt än det danska när det gäller havsbaserade verk, säger Lennart Fagerberg.

Något beslut om fortsättningen för svenska projekten Kåreham och Södra Midsjöbanken har ännu inte fattats.

- Vår inställning i dag är emellertid att vi inte börjar bygga till havs i Sverige med de priser och med de förutsättningar som råder i dag. I Danmark och England är det däremot en annan sak, säger Lennart Fagerberg till Ny Teknik.

Beslut om Rödsand 2 före 20 december
Eon kommer inom någon vecka att fatta beslut om det stora danska projektet Rödsand 2 söder om Lolland med 90 stora vindkraftsverk på 2,3 MW vardera.

Före den 20 december ska Lennart Fagerberg lämna besked till den danska Energistyrelsen om man tänker gå vidare.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt