Energiunion i EU för press på rysk gas

2015-02-06 09:57  

EU-kommissionen har planer på att skapa en energiunion för att pressa Ryssland i framtida gasförhandlingar.

Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung har kommit över ett 22 sidor långt strategidokument i vilket planerna på en energiunion beskrivs.

Tanken är att EUs medlemsstater frivilligt ska göra upp med varandra om villkoren vid gasinköp från Ryssland. Denna fråga väcktes för ett år sedan av dåvarande polske presidenten Donald Tusk, idag president i europeiska rådet, som en reaktion på Ukrainakrisen.

Ett krav är att uppgörelserna mellan EU-staterna inte strider mot EUs konkurrensregler och regler som satts upp av världshandelsorganisationen WTO.

EU-länderna hämtar en tredjedel av sin gas från Ryssland. Hälften av denna gas går via Ukraina. Detta har utlöst en debatt i västra Europa om leveranssäkerhet. I dokumentet förs resonemang om att sprida inköpen och studera inköp söderifrån. Ryssland har lagt ner South Stream-projektet, men Turkiet kan bli en viktig leverantör.

Lika viktigt är att studera en utbyggnad av LNG-terminaler liksom leveranser av gas från exempelvis Algeriet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Southstream LNG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt