Energisveriges tio-i-topp

2008-10-29 07:30  

Energin och klimatet är de stora ödesfrågorna i världen i dag. Men vilka är det som bestämmer dagordningen i Energisverige? Ny Teknik har som första tidning identifierat de 50 viktigaste makthavarna. Här är de tio mäktigaste.

1. Lars G Josefsson, 58 Mr Clean och Mr Dirty. Miljöhjälte för några och miljöbov för andra. Han har på kort tid gjort Vattenfall till ett av de största energibolagen i Europa och samtidigt tagit täten i jakten på koldioxidläckor.

2. Tomas Kåberger, 47 Trädkramaren som blev generaldirektör för Energimyndigheten. Däremellan har Kåberger hunnit bli professor, etablera sig som en av landets främsta energiexperter samt delta i en rad statliga utredningar.

3. Maud Olofson, 53 Energisk minister som har gjort energieffektivisering till ett av sina paradnummer. I ett tal förra året sa hon att energisparande ”är en hörnpelare i alliansregeringens energipolitik”.

4. Michael Wood, 61 USAs ambassadör satsade hårt på ”One Big Thing”, att främja svenskt-amerikanskt samarbete inom alternativ energi. Att finnas på Woods lista över clean tech-företag har gett trovärdighet hos investerarna.

5. Christian Azar, 40 Salsadansande energi- och miljöprofessor på Chalmers. Hans positiva inställning till att växthuseffekten går att hejda får företagsledare och politiker runt om i världen att ta till sig hans klimatrecept.

6. Lena Ek, 50 Den bloggande EU-parlamentarikern som inte väjer att ta strid med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om gasledningen genom Östersjön eller att slåss för de svenska etanolbilarnas framtid.

7. Leif Johansson, 57 Leder Sveriges största företag, AB Volvo. Satt med i Göran Perssons oljekommission och finns nu med i Fredrik Reinfeldts hållbarhetskommission. Utmärkta kontakter i alla politiska läger.

8. Mikael G:son Löw När fyra femtedelar av oljeimporten passerar Preems raffinaderier, blir vd en nyckelspelare på svenska energimarknaden. Men hur mycket styrs han av ägaren, tillbakadragne shejk Mohammed Al-Amoudi?

9. Bo Diczfalusy, 56 Den grå eminensen som jobbat med energifrågor under både röda och blåa statsministrar. Chef för energienheten på näringsdepartementet. Under en period energisamordnare på Svenskt Näringsliv.

10. Håkan Buskhe, 45 Bilspeditören som blev elektrifierad. Håkan Buskhe hade gjort karriär inom det tyska logistikföretaget Schenker när han för två år sedan rekryterades till Eon Sverige bland annat för att putsa upp Eon miljöprofil.

Här är hela listan över de 50 mäktigaste.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt