Elpriset tar ett rejält kliv uppåt igen

2022-01-05 14:32  
Elpriset slog historiska rekord i december och är nu på väg uppåt igen, med kallare väder och minskade flöden av rysk naturgas till Europa. Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

Elpriset tar fart uppåt igen i södra Sverige, enligt prissättningen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Kallare väder i kombination med minskade flöden av rysk naturgas till Europa förklarar prisrörelsen.

I elområde SE4 – som inkluderar Malmö – lyfter priset till 1:75 kronor per kilowattimme (kWh) under trettondagen, upp från 1:12 kronor under onsdagen. Därmed är priset på den högsta nivån sedan den 23 december.

I prissättningen per timme toppar priset i SE3- och SE4-områdena på 2:81 kronor per kWh under handeln på trettondagen.

Läs mer: Allt färre investeringar i ny svensk vindkraft

I prisområde SE3 – som inkluderar Göteborg och Stockholm – lyfter dagspriset till 1:74 kronor per kWh under trettondagen. I de två elområdena i norra Sverige – SE1 och SE2 – är prisrörelsen uppåt betydligt mindre och där stiger dagspriset till 54 öre per kWh.

Prisökningen på el kommer med kallare väder. Men det hänger även ihop med ett kraftigt lyft för priset på naturgas i Europa, vilket i sin tur har ett samband med ett ovanligt lågt flöde av naturgas från Ryssland till EU.

Joakim Goksör/TT

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt