Egen elproduktion ger rekordvinst för Holmen

2022-08-19 10:26  
Holmens vd Henrik Sjölund har anledning att vara nöjd. Arkivbild. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Skogs- och energiföretaget Holmen ökade ökade vinsten rejält under andra kvartalet. Nyckeln till framgång var egen elproduktion – och höjda priser.

Holmen är i dag ägare av eller delägare i 21 vattenkraftverk och två vindkraftsparker på sin egen mark. Koncernen har planer för ytterligare vindkraftsparker.

Utanför Holmens anläggning i Hallstavik i Uppland, i Varsvik, ligger en vindkraftspark med 17 vindkraftverk som per år i genomsnitt producerar 165 GWh, varav Holmens del är 83 GWh.

I Blåbergsliden utanför Skellefteå har Holmen 26 vindkraftverk som tillsammans producerar cirka 400 GMh per år.

De 21 vattenkraftverken finns i Umeälven, Faxälven, Gideälven, Motala Ström, Iggesundsån och Ljusnan. De bidrar årligen med 1 112 GWh, enligt Holmen.

Affärsområdet energi växer

Rörelsevinsten steg till rekordhöga 2,1 miljarder kronor, jämfört med 0,9 miljarder kronor samma period i fjol. Försäljningen ökade med en miljard till 6,2 miljarder kronor.

Kostnadsinflationen motverkades genom att koncernen dels satsat på egen energiproduktion, dels höjda priser gentemot kunderna.

Rörelseresultatet för affärsområde Energi har på ett år ökat från 66 miljoner till 162 miljoner kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt