Energi
Efter skandalen: Fransk reaktor får klartecken

Efter Areva-skandalen med stålkomponenter: Flamanville 3 får klartecken att starta.
Franska strålsäkerhetsmyndigheten ASN meddelade i början av veckan att den nya reaktorn vid kärnkraftverket Flamanville i nordvästra Frankrike får tillstånd att starta. Ett villkor är att reaktorinneslutningens kupol byts ut senast 2024.
Ägaren EDF, Électricité de France, skriver på sin hemsida att man ska utveckla en metod för att övervaka kupolens material. Syftet är att få tillstånd att låta kupolen användas även efter 2024. Att byta ut kupolen skulle kosta 100 miljoner euro, enligt EDF.
För två år sedan upptäcktes brister i stålkomponenter som ingår i reaktorbehållaren i Flamanville 3. Då uppdagades att reaktortillverkaren Arevas gjutverkstad under flera decennier kan ha fuskat med kvalitetskontrollen av stålgods för reaktorer.
Reaktortypen EPR, European Pressurized Reactor, är samma som ska installeras i Finlands nya kärnkraftverk Olkiluoto 3. Det är en tryckvattenreaktor på 1 600 MW, och har än så länge inte tagits i drift någonstans i världen. EPR byggs också i kinesiska kärnkraftverken Taishan 1 och 2 samt i brittiska Hinkley Point C.
Under åren har Areva fått utveckla utformningen av EPR för att möta krav från nationella strålsäkerhetsmyndigheter.
Liksom vid Olkiluoto 3 har Flamanville 3 dragits med stora förseningar. Reaktorn skulle ha tagits i drift 2013. Nu avser ägaren EDF, Electricité de France, att fullfölja tester och ladda reaktorn med bränsle för att kunna starta i slutet av 2018.