Effektiv kommun får pris

2011-11-29 23:00  
–?Att vinna pris är jättestort. Det är ett bevis på att man lyckats med ett arbete som pågått i så många år. Vi är i världsklass, säger Eva Andersson.

Norrköpings kommun får Stora Energipriset 2011 för ett lokalt energikombinat där en rad ­industrier tar vara på varandras restprodukter. Kedjan slutar på åkern.

Eva Andersson, kommunalråd i Norrköping, tar emot priset som representant för en lång lista företag som ingår i Händelö energikombinat. Där finns bland annat Eon, Lantmännen Agroetanol, Svensk Biogas och Holmen. Även Linköpings universitet har varit med.

– Frågan är hur man kan vända miljöproblem till ekonomiska möjligheter och också utnyttja resurserna bättre, säger Eva Andersson.

Eons kraftvärmeverk Händelö­verket ger 29 procent av sin produktion i form av ånga. Den täcker i sin tur större delen av energibehovet i Lantmännens etanolfabrik. En del av biprodukten från etanolframställningen går till Svensk Biogas, vars bränsle går till tankstationer för ­Norrköpings bussar. Biprodukten från etanolprocessen blir gödsel för åkrarna.

– Det har krävts medvetna beslut från kommunen, till exempel att ­investera i biogasbussar, och för markanvändningen så att industrierna kan ligga nära varandra.

Kring Norrköping finns ytterligare två kombinat, ett kring återvinning och ett kring pappersindustrin.

– Det är viktigt att statliga medel kan underlätta investeringarna för kommuner och företag. Akademin har också en viktig roll för att se tekniklösningar, att en restprodukt kan vara en annans råvara.

Bakgrunden till energikombinatet är minst tio års diskussioner och samarbeten mellan kommunen, före­tagen och akademin för att hitta gemensamma intressen och möjligheter.

– Att vinna pris är jättestort. Det är ett bevis på att man lyckats med ett arbete som pågått i så många år. Vi är i världsklass, säger Eva Andersson.

Stora Energipriset

  • Stora Energipriset delas sedan 1984 årligen ut av Sweco till ­energisparande idéer och innovationer.
  • Juryns motivering i år lyder: ”I en lång och framgångsrik utvecklingsprocess har företagens energiprocesser kopplats samman på ett sätt som givit världsledande energieffektivitet och klimatprestanda för de samverkande företagen.”
  • I fjol gick priset första gången till en kvinna, Ing-Marie Odegren, vd för bostadsbolaget Alingsåshem.

Hedersomnämnande till expert från SCA

Solveig Eriksson, chef för verksamhetssystem och ledamot miljörådet hos SCA Forest Products får Stora Energiprisets hedersomnämnande. Hon har bland annat drivit på utvecklingen av en standard för att leda arbetet för energieffektivisering inom industrin.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt