Dioder öppnar falska fönster

2008-10-21 23:00  

Mörkt och trist på kontoret? Då kanske ett danskt fejkfönster kan pigga upp. Fönstret återskapar dagsljusets färger och skiftningar med hjälp av lysdioder.

Det har karmar och handtag precis som ett vanligt fönster. Ljuset varierar över dagen från den rosaskimrande gryningen till skymningens blåtoner. Utsikten är fridfull.

Men det rör sig om ett konstgjort fönster utvecklat av det danska belysningsföretaget Servodan. "Utsikten" är i själva verket en millimetertunn film med 3d-effekt.

Bakom filmen döljer sig en matris med lysdioder: vita, röda, gröna och blå. På så vis kan alla dagsljusets färger återskapas.

- Vi tror att vår lösning kommer att ge bättre förhållanden för många människor som ibland tvingas att arbeta utan dagsljus, säger Leif Petersen på Servodan i ett uttalande.

Företaget har samarbetat med den franske professorn Marc Fontoynont som forskar i ljusets sammansättning vid olika tidpunkter och omgivningar.

Programmet som styr ljuset förändring över dygnet har utvecklats av danska CSI, Center for Software Innovation.

Tillverkningen ska starta under hösten, enligt Servodans marknadschef Per Eggen. Han berättar att dagens effektförbrukning på cirka 40 Watt, ska sänkas i takt med att lysdiodstekniken utvecklas. Detsamma gäller prislappen som tidigare uppgetts till mellan 12 000 och 15 000 danska kronor.

Men Servodan betonar att man inte vill uppmuntra företag att börja placera medarbetare i källare eller andra fönsterlösa rum. Äkta utomhusljus är fortfarande bäst.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt