Deras passivhus tog priset

2008-03-06 14:08  

Ett TV-program och dyr el fick familjen Malmborg i Lidköping att flytta från sin gamla sjuttiotalsvilla till ett passivhus. Nu har deras unika projekt belönats med ett fint byggpris.

Nyligen fick Michael och Rebecca Malmborg ta emot 2007-års villapris för sin villa, som är byggd som ett passivhus. Förutom äran innebär det också ett stipendium på 50 000 kronor.

Vinnarhuset är på 170 kvadratmeter och ligger på ett fält i stadsdelen Majåker i utkanten av Lidköping. Det är byggt i funkisstil med underhållsfri fasad av gran, behandlad med järnvitriol.

- Det känns spännande att vara testpilot i ett nytt slags boende, säger Michael Malmborg.

Lång väg till drömhuset
Vägen till den prisbelönade villan har gått via ett trångt studentrum, en dragig träkåk och en energislukande sjuttiotalsvilla i vitt mexitegel.

Varken Michael eller Rebecca Malmborg var aktiva i miljörörelsen när planerna började ta form. Deras engagemang i klimatfrågan var inte särskilt stort

Men i början av 2004 hade Malmborgs fått nog av ständiga reparationer och höga elräkningar.

De visste hur de INTE ville bo, men hade ännu inte kommit på vad de ville ha i stället.

"Ett sånt hus vill vi ha!"
En kväll satt de i soffan och tittade på ett TV-program om passivhus.

- Efter programmet sa vi: "ett sån’t hus vill vi ha!”, berättar Michael Malmborg.

Familjen enades om tre krav: huset skulle använda extremt lite energi, det skulle vara lätt att underhålla och varenda kvadratmeter skulle utnyttjas.

De kontaktade flera husföretag, som svarade: ”vi kan inte bygga ett sådant hus, men vi har vanliga hus som fungerar lika bra.”

Namnet förpliktar
- Till slut kontaktade vi Hans Eek, som är expert på passivhus. Han tipsade oss om ett par företag som visat intresse för passivhus, berättar Michael Malmborg.

Han Eek är arkitekt och en av de ledande personerna bakom de omskrivna passivhusen i Lindås utanför Göteborg.

Tillsammans med ett av företagen, Vårgårdahus, började Malmborgs planera för bygget hösten 2004. Eftersom det fanns få förebilder var företaget och familjen tvungna att hitta många egna lösningar när det gällde till exempel värme, ventilation och material.

Michael Malmborg:
- Att välja kakel och golv, sån’t som andra tycker är jobbigt när de bygger, var vårt minsta problem.

Nu står huset klart och familjen har flyttat in. Om det är en bra affär, och hur mycket energi huset spar, är dock för tidigt att säga.

De närmaste åren ska Villa Malmborgs energianvändning och kostnader mätas och analyserar av KTH. Under tiden tar familjen nästa steg i arbetet med att bli mer klimatvänliga:

- Vi har en vanlig bensinbil och en motorbåt – där finns det mycket att göra, säger Michael Malmborg.

Familjen:
Michael, 38 år, informatör, Rebecca, 38 år, musiklärare, sångpedagog och sångerska och sönerna Rasmus, 8 år, och Casper, 4 år.

Bostadskarriären:
1991-1992: studentlägenhet på 45 kvadratmeter med två små rum, toalett och pentry i Åkeshov i Stockholm.

1992-1995: undervåningen på ett Carl Larsson-hus i Spånga (isoleringen i väggarna bestod av tidningspapper).

1996-2001: radhus i Vällingby. 2001-2006: 70-talsvilla i mexitegel, 110 kvadratmeter, plus en lika stor inredd källare.

2006-2007: lägenhet, trerummare på 75 kvadratmeter, i väntan på att det nya huset skulle bli klart.

Huset:
170 kvadratmeter i två plan.

Större delen av bottenvåningen är ett allrum, med kök, matplats och soffgrupp.

I en extradel finns ett musikrum och en andra entré. Där finns också ett extra förråd och ett välisolerat utrymme som är en liten musikstudio.

Bredvid matplatsen i allrummet går en spiraltrappa till övervåningen. Ovanför trappan finns ett takfönster, som ger ett ljusschakt mitt i huset och möjlighet till extra ventilation varma dagar.

Andra våningen innehåller ett allrum, Rebecca och Michaels sovrum och två barnkammare för sönerna. I övervåningen ligger också tvättstuga och klädkammare.

På sydostsidan av huset finns ett glasat uterum, som inte ingår i passivhuset. Däremot kan man utnyttja växthuseffekten i det genom att öppna dörren till allrummet och släppa i den varma luften.

Tekniken:
Värmeväxlaren– styrs av en dator. När temperaturen går under plus tjugo grader återvinner den värmen från frånluften. Installerad i ett förråd bredvid hallen

Isoleringen- villan har två normala ytterväggar med femton centimeter frigolit emellan. Fem centimeter in i väggen finns ett helt tätt plastskikt. Hela huset är provtryckt av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (f d Statens provningsanstalt).

Fönstren– är välisolerade. Ett metallskikt i fönsterrutan hindrar värmen från att tränga ut, men släpper in solen. Många moderna villor har cirka trettio procent fönster i förhållande till boytan. Villa Malmborg har hälften så mycket yta fönster, men eftersom de djupa fönstersmygarna är snedställda ökar den upplevda ytan och huset upplevs ändå som ljust.

Bottenplattan– gjuten i trettio centimeter betong (normalt är tjockleken tjugo centimeter).

Fjärrvärme– används till varmvattnet och som tillskottsvärme på vintern. Villa Malmborg ska använda 45 kWh per kvadratmeter och år. Ett vanligt nytt hus ska ligga på cirka 110 kWh, enligt byggnormen.

Taket– isolerat med en halv meter stenull. Inga luftspalter. Isolerande plast i isoleringen (som i väggarna).

Priset:
Villapriset delas ut av Paroc Byggisolering i samarbete med Växjö universitet och tidningen Byggindustrin.

Temat för 2007 års pris var ”energikloka lösningar”.

I juryn ingick: Erik Serrano, professor i Timber Engineering på Växjö Universitet (juryns ordförande), Carl-Johan Johansson, professor på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Staffan Åkerlund, chefredaktör för Tidningen Byggindustrin.

Vad är passivhus?

Passivhus är ett energisnålt hus som är byggt för att klara uppvärmningen utan att någon värme aktivt tillförs. Det värms med solinstrålning och värme från människor och maskiner. Ventilationen är mekanisk och den ingående luften värms av den utgående i en luftvärmeväxlare.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt