Därför tankar svenskarna allt mer diesel

2011-04-14 14:13  

Dieselanvändningen ökade med nio procent förra året. Det visar ny statistik från Energimyndigheten. Andelen förnybara drivmedel inom tranportsektorn steg med 0,3 procentenheter.

Transportsektorn står för ungefär en fjärdedel av energianvändningen i Sverige. Vägtrafiken står för 93 procent och där forsätter användningen av diesel att öka visar ny statistik från Energimyndigheten. Under förra året ökade dielseanvändningen med nio procent. Samtidigt sjönk förbrukningen av bensin med cirka sex procent.

Orsaken är att allt fler personbilar och lätta lastbilar använder diesel samt att de tunga transporterna tog fart igen efter lågkonjunkturen.

Andelen förnybara drivmedel steg från 5,4 procent till 5,7 procent förra året.

Etanolanvändningen sjönk samtidigt som förbrukningen av FAME ökade. FAME är ett samlingsnamn för fettsyrametylestrar varav den vanligaste i Sverige är rapsmetylester (RME).

Användningen av FAME har ökat de senaste fem åren då låginblandning i vanlig diesel tilläts. Numera är det tillåtet att blanda in upp till sju procent FAME i diesel.

Även användningen av biogas har ökat. Bland annat satsar allt fler kommuner på fordonsgas för att driva lokaltrafikbussar. De senaste tre åren har mellan 60 och 65 procent av fordonsgasen bestått av biogas.

Enligt beräkningarna från Energimyndigheten var andelen förnybara drivmedel för hela transportsektorn 7,9 procent. Då ingår även förnybar el till järnvägstrafiken.

EU:s mål är 10 procent till 2020.

Marie Alpman

Mer om: Biogas FAME

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt