Dansk vindkraft lagras som fjärrvärme

2014-11-13 12:32  
Vindkraft. Foto: TT

Gör fjärrvärme av överskottsel från vindkraft. Danmark satsar 65 miljoner kronor på tekniken de närmaste två åren.

Till 2050 ska Danmark göra sig helt oberoende av fossila bränslen. Inom både transporter och uppvärmning ska mycket av dagens kol, olja och gas ersättas med el från vindkraft.

Ett sätt är att bygga stora värmepumpar vid fjärrvärmeverken som kan gå igång när det blåser mycket och Danmark har överskott på el.

Under de närmaste två åren vill den danska regeringen satsa motsvarande 65 miljoner kronor på tekniken. Det som en del i en stor energiöverrenskommelse som blev klar i går onsdag. Totalt vill regeringen tillsammans med stödpartierna SF och Enhedslistan satsa drygt en miljard danska kronor på grön miljö och grön omställning de närmast fyra åren.

Ett mål är att använda vindkraften mer effektivt.

- I dag har vi planer för vindkraften men inte för hur vi använder strömmen. Därför exporterar vi 27 procent av vindkraftselen till lågpris, säger Kim Mortensen, vd för Dansk fjärrvärme.

Genom att i stället använda vindkraftselen till att driva värmepumpar så utnyttjas den statsstödda vindkraften i stället på hemmaplan för uppvärmning.

Det statliga stödet behövs eftersom fjärrvärmeverken anser att det blir för dyrt att investera i stora värmepumpar. En analys från organisationen Dansk Energi pekar på att de hellre satsar på flis.

Danmark gör samtidigt en treårig satsning på geotermisk energi som får cirka 26 miljoner kronor per år.

Pengarna gör att provborrningar kan starta på flera platser i Danmark för att hitta lämpliga platser med rätt temperatur på mellan 1000 och 3000 meters djup.

Även här behövs värmepumparna för att geoenergin ska kunna utnyttjas i fjärrvärmenätet.

Enligt Dansk fjärrvärme kan geotermisk energin tillsammans med stora värmepumpar ge grön fjärrvärme till en halv miljon danska hushåll

Även i Tyskland vill man använda överskottsel från vindkraften i fjärrvärmenätet. Läs till exempel om ett virtuellt kraftverk bestående av många små värmepumpar i Berlin.

I Tyskland pågår även flera projekt där överskottselen från vindkraften används för att tillverka vätgas.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt