Daimler följer Tesla - säljer hushållsbatterier

2015-05-28 10:55  
Daimlerchefen Dieter Zetsche vid en presentation av elbilar. Foto: Daimler

Batterier för elbilar kan även användas som energilager i hemmet. Tesla började sälja i maj, Daimler följer efter i juni.

Teslachefen Elon Musk fick stor uppmärksamhet när han i början av maj presenterade idén med att sälja batterierna som används i elbilar som stationära energilager i hemmen.

Nu följer tyska Daimler efter och ska från juni ta order på batteripaket som kan användas för energilager i hemmen. Paketen använder samma batterier som finns i Daimlers elbilar, och tillverkas av dotterföretget Accumotive.

Batteripaketet säljs i moduler med kapaciteten 2,5 kWh per styck. Enligt Daimler kan privathushåll ha nytta av kapaciteter mellan 5 och 20 kWh, beroende på husets storlek. De är lämpliga för hushåll med egen solenergiproduktion.

Daimler vill ännu inte uttala sig om till vilket pris modulerna ska säljas. Teslas batteripaket kommer att säljas för omkring 3000 dollar per styck, och Daimler utvecklingschef för elbilar, Harald Kröger, säger till nyhetsbyrån dpa att Daimler kommer att ha "konkurrenskraftiga priser".

Lanseringen kommer att ske tillsammans med energiföretaget EnBW i sydvästra Tyskland. Förutom till privatkunder kommer Daimler även att vända sig till företag och föreningar. Ett exempel är fotbollsföreningar som använder stora mängder el för att lysa upp en fotbollsplan kanske en gång i veckan. Andra tänkbara storkunder är tillverkningsföretag som kapa tillfälliga förbrukningstoppar eller områden som är geografiskt känsliga för strömavbrott, exempelvis öar.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt