Chemrec direkt till final – Seabased till andra chansen

2009-09-28 15:49  

Chemrec, Göteborgs Energi och Södra Cell fick i dag klartecken för statligt stöd till sina tre stora bioenergiprojekt. Men Seabased och Volvo Personvagnar måste komplettera sina ansökningar.

Energiutvecklingsnämnden vid den statliga Energimyndigheten tog i dag beslutet att släppa till 812 miljoner kronor till tre stora demonstrationsanläggningar för ny energiteknik.

1. 500 miljoner kronor till Chemrecs tremiljardersinvestering i en förgasningsanläggning för bio-DME och biometanol av svartlut från Domsjös massafabrik i Örnsköldsvik.

2. 222 miljoner kronor till Göteborg Energis projekt att göra biometan ur lågkvalitativ skogsråvara. Man ska i Göteborg bygga en anläggning för indirekt förgasning med fluidiserad bädd-teknik, med efterföljande rening och metanframställning.

3. 90 miljoner kronor till Södra Cells Lignoboost-projekt, en fullskaledemontration av att utvinna biobränslet lignin ur biprodukter från massabruket i Mörrum.

- De här tre projekten har vi rekommenderat Näringsdepartementet att gå vidare med till EU-kommissionen, säger Anders Lewald, enhetschef på Energimyndigheten till Ny Teknik.

Loppet är inte kört
Men han gör inte tummen ned för Seabased och Fortums vågkraftprojekt på Västkusten eller Volvo Personvagnars elbilsprojekt.

- Nej loppet är inte kört, men de måste komplettera sina ansökningar. Den formulering vi använder i vårt beslut – ”har möjlighet att få stöd under förutsättning att ansökningshandlingarna kompletteras” – ser jag som positiv, säger Anders Lewald.

Energimyndigheten har mer pengar kvar i potten, både från de ursprungliga extrapengarna på 875 miljoner kronor, dels en ännu icke fastställd summa från den så kallade klimatmiljarden.

"Energifestivalen"
Energimyndigheten fick i våras 875 miljoner extra från regeringen för att stötta intressanta energiprojekt som inte fått plats i några av Energimyndighetens forskningsprogram.

Det blev starten till en landsomfattande uppvisning av svensk energiteknik, inte helt olik den svenska Melodifestivalen där de sämsta faller bort i första tävlingen, de bästa går direkt till Globen medan några går vidare till andra chansen.

39 ställde upp - fem blev utvalda
I det här fallet startade Energimyndigheten med 39 förslag till demonstrationsanläggningar för andra generationens biodrivmedel samt förslag till annan energiteknik ”av stor nationell betydelse och omfattande exportpotential, till exempel teknik avseende fordon och elproduktion”.

- Det kostar väldigt mycket tid och pengar att göra kompletta ansökningar, så vi begärde bara in enkla skisser i första omgången. Vi fick in 39 förslag som sammantaget sökte omkring 8 miljarder kronor i stöd, säger Anders Lewald.

Från dessa 39 valde Energimyndigheten ut 6 projekt som man trodde skulle ha en chans att klara EU-kommissionens krav på statsstöd. De ombads komma in med en komplett ansökan.

Men ytterligare tre valde att på egen hand lämna in en ansökan, så Energimyndigheten hade nu 9 att välja på.

Av dessa valde man slutligen ut fem – Chemrec, Göteborgs Energi, Södra Cell, Seabased/Fortum och Volvo Personvagnar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt