Bill Gates utvecklar ny kärnreaktor i Kina

2011-12-08 08:13  

Microsoftgrundaren Bill Gates för samtal med Kina om utveckling av en ny typ av kärnreaktor som använder utbränt uran som kärnbränsle.

Bill Gates bekräftade under onsdagen att han för diskussioner med Kina om utvecklingen av en ny och säkrare typ av kärnreaktor.

- Idén är att den ska bli väldigt billig, väldigt säker och generera väldigt lite bränsle, sa Bill Gates i ett tal på Kinas departement för forskning och teknik rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det handlar om en så kallad vågrörelsereaktor (Traveling Wave Reactor) som kyls med natrium och använder utbränt uran som bränsle. Raktortypen räknas till den fjärde generationens reaktorer.

När den väl laddats med bränsle kan den i princip gå i hundra år utan att laddas om.

Den nya reaktorn utvecklas inom företaget Terrapower där Bill Gates investerat hundratals miljoner.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om Bill Gates engagemang i Terrapower.

Vid sitt tal i går sa Bill Gates att "Terrapower har våldigt bra diskussioner med CNNC (statligt ägda China National Nuclear Corporation, reds anm) och flera personer i den kinesiska regeringen." Han betonade dock att samtalen befinner sig i ett tidigt skede.

Han sa också att så mycket som en miljard dollar ska satsas på forskning och utveckling av reaktorn under de närmaste fem åren.

Reaktorn är som en cigarr

I dagens kärnreaktorer bromsas neutronerna av kylvattnet och endast lättkluvna atomkärnor (U235) splittras och bidrar till energin.

När uranet är slut har fem procent av kärnenergin använts. Återstoden finns kvar i atomsoporna.

I Terrapowers ”vågrörelse”-reaktor (TWR, traveling-wave reactor) finns inget vatten som bromsar neutronerna.

Kylmedlet av natrium ger de snabba neutronerna fritt spelrum att omvandla det utbrända uranet (U238) till klyvbart plutonium (P239), som i sin tur avger neutroner som framställer mer plutonium.

När TWR-reaktorn väl laddats med utbränt kärnbränsle, och startats med anrikat uran (U235) kan den i princip gå i hundratals år utan att laddas om.

Under tiden pyr kärnreaktionerna genom härden, som glöden i en fet cigarr; den bildar nytt bränsle framför sig och lämnar aska efter sig.

Det är förklaringen till namnet ”vågrörelsereaktor”.

Se Youtubeklipp om reaktorn här.

Länk till Terrapower.

Bill Gates dröm om kärnkraft utan avfall 

Marie Alpman

Mer om: Bill Gates

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt