Avtal öppnar för Vattenfalls vindkraftparker

2016-11-18 11:18  
Foto: Alamy

Det finns fortsatt hopp för Vattenfalls planerade vindkraftparker i Danmark, sedan danska politiker klubbat igenom ett avtal om hur stöd till förnybar energi ska finansieras.

Osäkerheten kring projektet har varit stor på grund av politikernas splittring i frågan, sedan Vattenfall i september fick besked om att man vunnit upphandlingen.

”Vi är mycket glada över att majoriteten i folketinget nu har bekräftat att vi kan börja bygga de kustnära vindkraftparkerna”, skriver Magnus Hall, Vattenfalls vd, i ett pressmeddelande.

Nästa steg blir nu enligt Vattenfall att upphandla komponenter och tjänster inför byggfasen, som enligt plan ska påbörjas 2019.

Läs mer:

Läs mer: Vattenfall bygger vindkraftpark i Östersjön

Danmarks borgerliga regering har velat genomföra projektet, som ingår i en politisk uppgörelse från 2012, men har tidigare påpekat att ett slutgiltigt beslut dröjer till efter det att frågan om energiskattens utformning är löst.

Den röd-gröna Enhedslisten, ett parti som ofta är allierat med de andra partierna i det röda blocket, uttrycker överraskning över att parterna har kommit överens om ett avtal som Enhedslisten uppfattar som socialt obalanserat och skadligt för klimatet.

Men Socialdemokraterna ser det inte på samma sätt, säger partiets ledare Mette Frederiksen. Hon kallar avtalet för ett politiskt hantverk när det är som bäst.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt