Ännu ett uppfinnarpris till <br></br>solfångaren i Härnösand

2007-04-30 07:30  

Det unga entreprenörsgeniet Joakim Byström i Härnösand har tagit hem ett nytt pris med sina konkava solfångare Solar8. Nu var det andrapris i affärsplantävlingen Venture Cup Nord och i höstas var det andrapris i en miljötekniktävling för Hammarby Sjöstad i Stockholm.

I höstas fick Joakim Byström ta emot priset på 125.000 kronor ur kung Carl Gustafs hand för sin solfångare Solar8.

Konstruktionen är försilvrad stålplåt som koncentrererar solljuset på små, vattenkylda högeffektiva solceller som är mindre och mer koncentrerade än de vanligaste solcellspanelerna.

Solar8:s solfångare producerar både el och värme. De levereras i platta paket och kan monteras av en enda person.

- Jag överraskades av kungens kunskaper inom solenergiområdet. Vi pratade i över en kvart om olika solenergitekniker och kungen berättade att han planerar att installera pellets på Drottningholm, sade Joakim Byström i höstas efter prisutdelningen i Hammarby Sjöstad.

Flera exportaffärer
Nu var det dags igen. Joakim Nyström och hans företag Arontis fick ett pris på 100.000 kronor för sin affärsplan i Venture Cup Nord.

- Vi har redan exportorder på en halv miljon från Nya Zeeland, Australien, Grekland, Tyskland, Nederländerna, Irland och Tyskland, skriver Joakim Byström i ett pressmeddelande.

I det egna länet har han fått installera sina solfångare på Världsarvsmuséet i Skule.

Där producerar två Solar8-paneler 55-gradigt varmvatten och 230 volts el. På vintern värms museet med pellets, men hela sommaren kommer varmvattnet från solfångarna. Elen matas in på elnätet.

Även Lunds universitet och Härnösandshus AB har beställt Solar8.

Platsar bland högdjuren
Företaget Arontis är en avknoppning från Logosol, Härnösandsföretaget som är mest känt för att utvecklat det portabla sågverket Solosågen - en motorsåg som fästs på en finurlig ställning och kan såga upp virke direkt i skogen.

Joakim Byström har också gjort sig känd som en förgrundsfigur inom Förbundet Unga Forskare och han var inbjuden att medverka i en panel om energifrågor under ett seminarium i IVA:s och Vetenskapsakademiens regi förra veckan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt