Allt svalare intresse för <br></br>megastora vindturbiner

2008-05-08 11:09  

Vindkraften stannar i växten, konstaterar det danska konsultbolaget BTM Consult, auktoritet på vindkraftsmarknaden i världen. Marknaden växer visserligen fortfarande med rekordfart, men energibolagens intresset för allt större turbiner har börjat plana ut.

För tio år sedan var det vanligast med vindkraftsaggregat på mindre än 1 MW.

Nu är det 2-3 MW som gäller i de flesta stora vindkraftsbyggen både till havs och på land. Och många drömmer om turbiner på 5-7 MW.

Så stora verk planeras till exempel för London Array ett par mil utanför Englands kust vid Themsens utlopp. London Array väntas bli världens största vindkraftspark.

Det här har varit typiskt för branschen hittills; projekten har blivit allt större, liksom de enskilda vindkraftverken.

Sätter stopp vid 3,5 MW
Men nu stannar åtminstone vindkraftverken i växten, enligt en ny rapport från den danska konsultfirman BTM Consult.

Marknaden verkar ha bestämt sig för en övre gräns på 3-3,5 MW för landbaserade vindkraftverk.

Större vindkraftverk skapar helt enkelt för stora problem, både när det gäller logistik och att hitta platser där de kan placeras.

I den danska tidningen Ingenjören talar teknikchefen hos Siemens Wind Power, Henrik Stiesdal om ett paradigmskifte:

- Från 1980 till 2003 fördubblades storleken på våra bästsäljare vart fjärde år, men i dag är det fortfarande vår modell från 2003 som säljer bäst.

Växellådorna klarar inte påfrestningarna
I takt med att vindkraften byggts ut har också rapporterna om haverier och växellådor som kraschat blivit fler.

En lugnare utvecklingstakt innebär därför ett andrum för branschen.

- Nu får vi för första gången ro att optimera och förfina våra produkter, säger Henrik Stiesdal.

Statistiken från de svenska vindkraftverken visar att det är de mindre verken, under 1 MW, som är mest effektiva. Vanligast i den storleksklassen är Enercon 800 kW och Vestas 850 kW.

Båda typerna av verk toppar nästan alltid den svenska statistiken över den mest effektiva vindkraftverken.

Kinesiska och indiska tillverkare kommer
Men det betyder inte att tillverkarna kan slå sig helt till ro. Kinesiska och indiska företag utmanar nu de etablerade företagen.

BTM Consult, som analyserat vindkraftsmarknaden sedan mitten av 1980-talet, pekar på att såväl danska Vestas som tyska Siemens Wind Power och spanska Gamesa tappade marknadsandelar förra året.

I stället har de kinesiska tillverkarna Goldwind och Sinovel tagit sig in på listan över världens tio största tillverkare av vindkraftverk. Och indiska Suzlon ökade förra året sin marknadsandel från 7,7 till 10,6 procent.

Utvecklingen innebär dock inte någon omedelbar risk för de etablerade producenterna, menar den danske vindkraftsanalytikern Henrik Breum:

- Marknaden har vuxit kraftigt, så det här ska inte tolkas som ett utryck för att de gamla är på väg att bli utkonkurrerade, säger han till Ingenjören.

Fördubblas vart femte år

Förra året installerades 70 procent av all vindkraftskapacitet i Europa eller USA. De närmaste åren väntas den största tillväxten ske i USA och Asien – främst i Kina.

Förra året växte vindkraften rekordsnabbt: nästan 20 000 MW installerades. Totalt finns det i dag 94 000 MW vindkraft installerad runt om i världen.

De senaste fem åren har vindkraften byggts ut med i genomsnitt drygt 22 procent om året. Fram till 2012 beräknas tillväxten fortsätta på ungefär samma nivå, knappt 21 procent om året.

De tio största tillverkarna av vindkraftverk stod för cirka 95 procent av det totala utbudet 2007.

Källa: BTM Consult

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt