Allt säkrare klimatmodeller

2013-09-27 14:54  
Gabriele Hegerl, professor i klimatsystem på universitetet i Edinburgh. Foto: Stefan Nordberg

Klimatmodellerna har blivit allt säkrare på att förutsäga klimatet. Det konstaterar IPCC i delrapporten som släpptes idag.

Sedan IPCC:s fjärde klimatrapport släpptes 2007, har klimatmodellerna, som ligger till grund för slutsatserna, förbättrats. Detta gäller inte minst de globala modellernas förmåga att beräkna yttemperaturer, konstaterar IPCC. Klimatrådet är också säker på att statistiken för monsunoväder och El Niño har förbättrats sedan 2007.

Även de regionala klimatmodellerna, som behandlar mindre områden, har blivit säkrare när det gäller att räkna ut yttemperaturer, men är jämfört med de globala modellerna lite osäkrare.

– Det beror på att ju mindre områden du ska titta på, desto mer väderfaktorer måste du ta hänsyn till. Det blir mer kaotiskt. På en global nivå, däremot, jämnar alla små variationer ut sig, säger Gabriele Hegerl, professor i klimatsystem på universitetet i Edinburgh och en av rapportförfattarna.

Oftast används superdatorer för att beräkna klimatmodeller. Men det finns alternativ. Till exempel har Gabriele Hegerl precis påbörjat ett forskningsprojekt där flera små datorer kopplas samman för att samla in klimatdata.

– På så sätt kan mer information samlas in. Och det ger mig möjlighet förhoppningsvis möjlighet att titta på temperaturvariationer mellan 1900-1950. Annars är det en period där det saknas en del information idag, säger hon.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt