Åk och sola i Umeå

2012-11-29 13:29  
Umeå Energi bjuder på ljusterapi i Umeås busskurer. Foto: Johan Gunséus

Resenärer i Umeå får en gratisdos ljusterapi i busskuren. Initiativet har fått stort internationellt genomslag.

BBC, der Spiegel, Reuters och cnet är bara några exempel. Umeå Energi har fått enorm uppmärksamhet efter att ha bytt ut lysrören i cirka 30 busskurer mot speciallampor som används i ljusterapi.

-Det är inte klokt! Vi har blivit intervjuade av massor av nationella och internationella nyhetsbyråer och det har varit en lavinartad spridning på Facebook och Twitter, säger kommunikationschefen Gun Blomquist Bergman.

Umeå Energi hoppas att det konstgjorda dagsljuset ska ge vintertrötta resenärer en energikick i väntan på bussen. Ljuset kan upplevas som starkt, konstaterar energibolaget, men all UV-strålning är bortfiltrerad och ljuset är inte skadligt för exempelvis ögonen.

Men alla välkomnar inte det starka ljuset. Klagomål har kommit in från busschaufförer som blir bländade.

-Vi har haft en dialog med busschaufförerna, och nu sätter vi upp plastfilmer för att förhindra att de bländas, säger Gun Blomquist Bergman.

Filmen ska dock inte påverka den ljusterapeutiska effekten på resenärerna.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL