525 kilovolt i ett kabelsystem

2014-08-21 13:05  
Foto: ABB

ABB har lyckats få till 525 kilovots spänning med plastisolerad HVDC-kabelteknik, uppger företaget.<br/> – Ett betydande genombrott inom högspänningsteknik, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB.

Det är ett nytt plastisolerat kabelsystem som ABB:s kabelfabrik i Karlskrona har utvecklat och enligt egen utsago framgångsrikt testat.

En spänning av 525 kilovolt används för överföring av högspänd likström (HVDC).

Metoden ska göra effektivare sammankopplingar av elnät och möjliggöra anslutningar av förnybar energi från avlägsna källor.

ABB utlovar en kapacitetsfördubbling från 1 000 megawatt till 2 600 megawatt med metoden. Överföringsförlusterna ska ligga på mindre än fem procent när mer än två gigawatt elkraft kan överföras genom 1 500 kilometer långt kabelsystem.

– Jämfört med papperslindade oljeimpregnerade kablar behövs mindre investeringspengar och mindre driftspengar för överföring av samma mängd energi. Det blir helt enkelt billigare, säger Marc Jeroense, utvecklingschef för produktgrupp kablar till Ny Teknik.

Systemet kan enligt ABB nyttjas på havsbotten och under marken och innebär en spänningshöjning med 64 procent.

”Detta är ett betydande genombrott inom högspänningsteknik som kommer att få stor betydelse för integrering av förnybara energislag i elnätet och sammankopplingar av elnät för energiutbyte mellan länder”, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB i ett pressmeddelande. Men vad innebär metoden för mig konkret?

– På grund av klimathotet vill vi ha fler förnybara energikällor och vi måste transportera ännu större energimängder över långa avstånd. Då blir det möjligt den den här typen av kabel. Det är bra satsning för miljön, säger Marc Jeroense.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt