50 år sedan den första norska oljan hittades

2017-07-07 10:00  
Det är 50 år sedan den första oljan hittade på Ekofisk. Foto: Husmofoto / IBL Bildbyrå

Tio år efter att de första licenserna delades ut hittades den första norska oljan sommaren 1967. Det stora olje- och gasfältet Ekofisk låg fortfarande två år fram i tiden när den första oljan kom upp på däcket på oljeplattformen Ocean Traveler.

Licensområdet låg omkring 250 kilometer ut till havs, väster om Stavanger. Det var, som namnet antyder, en del av den första koncessionsrundan som hölls i april 1965. Sommaren 1966 inleddes prospekteringsborrningen, och källor i engelska och nederländska sektorer gav anledning till optimism.

– Under borrningen 1966 blev det uppenbart att det fanns reservoarer i områden där vi borrade, och det var ett gott tecken. Men det fanns inga spår av oljefyndigheter, säger chefsgeolog Dan Bergslien på Exxon Mobil Norway till nyhetssajten Sysla.

Sommaren året efter kom genombrottet och det första oljefyndet på norsk sockel var ett faktum.

– Det var inte längre bara en möjlighet att det fanns olja – nu var det bevisat, säger Bergslien.

Två år senare ledde oljebolaget Philips prospektering till upptäckten av Ekofisk, det första fältet som togs i drift på norsk sockel.

Mer om: Olja Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt