40 oljeutsläpp i Nordsjön på ett år

2013-06-17 14:16  
Brandmän oljesanerar i Vestfold, i Norge. Foto: Arnt E. Folvik/IUA Vestfold/Scanpix Norge/Scanpix

Oslo (TT-NTB). Över 40 oljeutsläpp från norska plattformar i Nordsjön har registrerats det senaste året, enligt Kystverket, Norges myndighet för kustfrågor.

– För första gången har vi fått dokumenterat att det är ganska vanligt med 100 meter breda och flera kilometer långa oljeränder på havet, säger Per-Erik Schulze på miljöorganisationen Naturvernforbundet till Dagsavisen.

Schulze anser att utsläppen är "skrämmande och fullständigt oacceptabla" och säger att norska myndigheter ger oljebolagen tillstånd att släppa ut vissa mängder olja i form av så kallat producerat vatten (oljigt spillvatten). Kystverket uppger att de uppmätta utsläppen ligger innanför den tillåtna mängden.

Intresse- och arbetsgivarorganisationen Norsk olje tillbakavisar kritiken från Naturvernforbundet och hävdar att oberoende forskning visar att miljöeffekterna av producerat vatten är minimal, och att dessa utsläpp har minskat stadigt sedan 2007.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt