300 farliga ämnen i textilier

2014-10-06 14:06  
Undersökningen visar att cirka 300 ämnen som hittats i textilier utgör en potentiell risk för människors hälsa Foto: Colourbox

Det finns fler farliga kemikalier i textilier än man hittills har känt till. I en ny rapport identifierar Kemikalieinspektionen ungefär 300 ämnen som kan innebära en risk för människors hälsa.

Vid tillverkningen av textilier behövs stora mängder kemikalier. För att tillverka ett kilo material till t-tröjor till exempel behövs cirka tre kilo kemikalier. En del av dessa, till exempel färgämnen, finns kvar i slutprodukten.

I studien Chemicals in textiles har Kemikalieinspektionen identifierat vilka farliga kemiska ämnen som kan finnas i kläder och textilier i vår inomhusmiljö.

Resultatet visar att cirka 300 ämnen utgör en potentiell risk för människors hälsa. Bland dessa finns framför allt direkta azofärgämnen, syraazofärgämnen och doftämnen.

De direkta azofärgämnena har egenskaper som associeras med en ökad risk för cancer och fosterskador. Syraazofärgämnena och doftämnena har egenskaper som kopplas till en ökad risk för allergi.

Direkta azofärgämnen används främst i bomullstextil medan syrafärgämnen huvudsakligen används i polyamid. Ämnena är löst bundna till textilfibrerna, vilket innebär att små barn som suger eller tuggar på tyger kan få i sig dem.

Kemikalieinspektionen anser att åtgärder bör vidtas för att minska risken av hälsoeffekter från ämnen i textilier. Myndigheten föreslår till exempel förbud mot allergener i varor som används på huden eller krav på att konsumenter informeras när varor innehåller allergener.

- Endast ett fåtal ämnen är begränsade i textilier och vi tycker att reglerna behöver utvecklas. I många fall saknas det kunskap om vilka kemiska ämnen som finns i textilierna och informationsöverföringen i leverantörskedjorna behöver förbättras, säger Susan Strömbom på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Utvärderingen visar också att cirka 140 ämnen som används i textilier kan utgöra en risk för miljön. Här handlar det främst om azofärgämnen av direkt och syra-typ.

Enligt Kemikalieinspektionens beräkningar kan mellan 2 och 22 ton vardera av direkta och syrafärgämnen avges årligen till avloppsvatten i EU från bomulls- och polyamidtextilier.

Men det är endast cirka tio procent av de ämnen som Kemikalieinspektionen identifierar som potentiella riskämnen för miljön som ingår i det svenska miljöövervakningsprogrammet. Det ”innebär att vi har väldigt lite information om de faktiska nivåerna i miljön för majoriteten av textilrelaterade ämnen”, skriver Kemikalieinspektionen i sin rapport.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt