30 procent mer energi i litiumbatteri

2009-12-28 10:15  
Seriekopplade battericeller för använding i elbilar.

Panasonic presenterar litium-jonbatterier som lagrar upp till 30 procent mer energi än dagens battericeller.

Företaget har utgått från sin standardcell av typ 18650 (18 mm i diameter och längden 65 mm) men förbättrat elektroderna.

Kapaciteten i den cell man tillverkar idag är 2,9 Ah, men genom att använda en förbättrad nickelbaserad positiv elektrod kan kapaciteten öka till 3,4 Ah. Den cellen beräknas vara klar för serietillverkning 2012.

Panasonic arbetar även med en kiselbaserad negativ elektrod i stället för kol, och räknar då med en kapacitet på 4 Ah. Den cellen ska vara i produktion 2013.

Cellerna används redan idag som batterier i bärbara datorer. Monterade i moduler ska de även användas i elbilar. Körsträckan kan då förlängas från 200 km till 270 km mellan laddningarna, hävdar Panasonic.

Panasonic äger gemensamt med Toyota ett företag som tillverkar batterier för hybrid och elbilar, men Panasonic och det nyligen förvärvade företaget Sanyo har samarbete med flera andra biltillverkare när det gäller batterier för eldrift.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbilar Panasonic

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt