Volkswagen-chefen: Då lanseras el-kombin

2020-11-17 10:30  
Volkswagen-chefen Ralf Brandstätter. Foto: Volkswagen

Glöm kompakta stadspendlare och suvar – snart kommer el-kombin. Det avslöjar Volkswagen-chefen Ralf Brandstätter. ”Aero B är vår tolkning av hållbar premium”, skriver han.

ID.3 har av Volkswagen beskrivits som den första riktiga folk-elbilen och på många sätt så stämmer det. Men här i Sverige har halvkombi-versionen av Golf aldrig varit det som dominerat på garageuppfarterna. Nej, kombimodeller har varit det som föredragits – men hittills har det varit tyst kring en eldriven herrgårdsvagn.

Men nu får vi första indikationerna på att det börjar röra på sig även här. I ett inlägg på Linkedin avslöjar Ralf Brandstätter, chef för VW, att en kombi är på gång.

”Goda nyheter. Med Aero B får vår fabrik i Emden sin andra elektriska modell”, skriver han.

Med detta refererar Brandstätter även till ID.4 som från och med 2022 kommer att byggas i Emden. VW ska investera en miljard i fabriken för att konvertera den till att enbart bygga elbilar. Aero B och ID.4 tar över anläggningen efter storsäljaren Passat.

– Aero B är vår tolkning av hållbar premium. Den laddas supersnabbt och erbjuder mer av allt: mer utrymme, mer räckvidd, snabbare acceleration och högre toppfart. Som en elegant Shooting brake blir det den första elektriska kombin på marknaden. Rymlig som en Phaeton, plus en enorm bagagevolym och med 700 km räckvidd, skriver Ralf Brandstätter.

VW lägger 730 miljarder på elektrifiering

Den nya kombin är en del i den accelererade planen kring elektrifiering och digitalisering. VW-koncernen har meddelat att man kommer att lägga motsvarande cirka 730 miljarder på elektrifiering, hybriddrivlinor och digital teknik de kommande fem åren. Och detta utgör då hälften av alla forsknings- och utvecklingsmedel. Av dessa går 350 miljarder till satsningar på batterielektriska fordon, 270 miljarder läggs på digitalisering och runt 11 miljarder har öronmärkts för utvecklingen av hybridalternativ av existerande modeller.

Läs mer: Från framtidskoncept till produkt – här är BMW:s elbil IX

Volkswagen börjar få igång sin elbilsutrullning och den nya modellen är förmodligen en välkommen nyhet. Dock förbryllar namnet. Som koncept kallades kombin ID Space Vizzion, inte Aero B. Å andra sidan är det ingen högoddsare att den få ett namn som börjar på ID och avslutas med en siffra när den väl kommer till produktion.

Men när sker det då? Dessvärre får alla kombiälskare ge sig till tåls ett tag till – först 2023 väntas den börja rulla ur fabriken.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt