Apples leverantörer ska utveckla elmotorer

2021-07-22 10:19  

Nu ger sig Foxconn och Nidex in i elbilsbranschen. De är två av världens största kontraktstillverkare inom elektronik och målet är att tillsammans utveckla och sälja elmotorer till den växande marknaden av elbilstillverkare.

Japanska Nidex och Taiwanesiska Foxconn har tecknat ett avtal om att starta ett gemensamt bolag för utveckling och produktion av motorer till elektriska bilar. Tillsammans ska över en femårsperiod investera cirka 9 miljarder dollar i förvärv för att öka försäljningen av elmotorer till bilar. Det skriver brittiska Financial Times.

Läs mer: Iphone-tillverkaren bygger Fiskers kommande elbil

– För närvarande är majoriteten av våra bilkunder biltillverkare. Men förutom dem som traditionellt sålt bilar ser vi nu massor med nya aktörer från andra sektorer, sade Nidecs vd Jun Seki i samband med en digital presskonferens när nyheten presenterades.

Läs mer: Foxconn ska tillverka bilar i USA eller Mexiko

Satsningen på traktionsmotorer är en del i det samarbetsavtal som Nidec och Foxconn (Hon Hai Technology Group) och dess dotterbolag Foxtron slöt i mars i år för att utveckla produkter till elektriska fordon.

Huvudkontor i Taiwan

Det gemensamma företaget ska ha sitt huvudkontor i Taiwan. Förstudier och kontraktsförhandlingar beräknas vara klara till slutet av året.

Läs mer: Så mycket ska Xiaomi satsa på sina elfordon

Foxconn är världens största kontrakttillverkningsföretag inom elektronik. Bolaget ägs sedan 2016 av japanska Sharp Corporation. Foxconn är bland annat en av Apples viktigaste tillverkningspartners. Nidec är tillverkare av alla former av elektriska motorer. Deras produkter finns i hårddiskar, elektronikprodukter, bilar samt olika typer av industriella maskiner och robotar.

Per Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt