Webbens grundare vill ha gratis mobildata

2010-09-16 15:44  
Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee som grundade webben för 21 år sedan slår nu ett slag för billig eller gratis mobildata med låg hastighet. Målet är att ge fler i världen kontakt med internet.

Vid ett framträdande i samband med Nokias utvecklarkonferens Nokia World framförde Tim Berners-Lee idén om billig eller helt gratis mobildata med måttlig hastighet.

Det rapporterar flera nyhetssajter.

Trots dagens utbredning av mobiltelefoni är det enligt Tim Berners-Lee fortfarande endast omkring 20 procent som har internetuppkoppling.

"Och de andra 80 procenten? Hur är det med dessa människor som har mobiltäckning men inte är en del av webben, inte delaktiga i informationssamhället?", frågade sig Tim Berners-Lee, skriver zdnet.co.uk.

Han förklarade att han ofta tänkt att det var viktigare att först nå ut med rent vatten och grundläggande sjukvård, och först därefter lyxen med internet. Men att han sedan tänkt om och insett att internet kan vara en effektiv väg till exempelvis information om sjukvård på människors modersmål.

Tim Berners-Lee tänker sig att de som får gratis tillgång till en enkel internetuppkoppling kan komma att vilja uppgradera till högre hastigheter om det behövs, och om det är ekonomiskt överkomligt.

I sitt framförande talade Tim Berners-Lee också om vikten av att internet fortsätter att vara neutralt – att inga operatörer inte stryper några tjänster (så kallad nätneutralitet).

Han nämnde också potentialen i alla möjliga data från mobiler – inte bara position utan exempelvis medicinska data och kanske till och med hunör – och samtidigt vikten av att diksutera integritet kring sådana data.

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt