Voddler visar gratisfilm i Iphone

2011-03-18 12:35  

Den svenska filmtjänsten Voddler släppte på fredagen sin app för Iphone och Ipad. I appen kan man se gratis film. Däremot avstår Voddler tills vidare från betalfilm på grund av Apples provision.

Med appen säger sig Voddler vara ”först i världen med en annonsfinansierad film-app med innehåll från Hollywoods och Skandinaviens ledande filmbolag.”

Att Voddlers utbud av betald film inte finns i appen beror på Apples krav på 30 procent av intäkterna i provosion.

Det uppger Anders Sjöman, kommunikationsansvarig på Voddler.

Han berättar också att det tagit tre månader för Apple att godkänna appen, och att filmbolagen inte velat släppa till filmer förrän appen kommit ut. Av den anledningen är utbudet inledningsvis begränsat men växer enligt Voddler med cirka 50 titlar per dag.

Ny Teknik provade appen som hastigast och hittade snabbt tre buggar:

- Vid ett tillfälle stängdes appen av sig självt.

- När vi startade om appen startade filmen från början

- taggar i form av <i> ligger i början och slutet av textraderna.

Anders Sjöman bekräftar buggarna och säger att de rättas till inom kort.

En finess som däremot fungerar utmärkt är att man kan pausa en film i mobilen, logga in på Voddler i datorn och fortsätta att titta där man slutade.

Appen som nu alltså finns för Iphone och Ipad kommer framöver även för Android och Symbian.

Voddler lanserade sin filmtjänst 2009. Kärnan i tjänsten är att distributionen bygger på peer-to-peer-teknik – genom att utnyttja lagringsutrymme och bandbredd hos användarna minskas Voddlers kostnad för streaming av film till ett minimum. De små reklamintäkterna kan därmed täcka avgiften till filmbolag och även ge en liten marginal vid visning av gratis film.

Mats Lewan

Mer om: App Voddler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt