”Vi vill göra en manuell granskning i varje fall”

2013-11-06 05:00  
Så här vill Säpo att polisen och andra brottsutredare ska begära trafikuppgifter från operatörerna framöver. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Monica Kleja.

Det förekommer att operatörer i dag stoppar polisen från att få trafikdata. En orsak är att polisen begär ut uppgifter som man inte har rätt att få.

De fyra största operatörerna i landet Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor svarar för 90–95 procent av utlämnandena av trafikuppgifter i samband med brottsutredningar.

Flera av dem tvekar nu när det ­gäller att införa gränssnittet ITS27, som innebär en automatisk hantering.

På Tele2 har man bestämt sig för att inte använda ITS27, eftersom man anser metoden vara problematisk ur ett integritetsperspektiv.

– Det är inte en lösning som vi kommer att använda. Vi vill göra en manuell granskning i varje fall, vilket vi har som praxis hos oss i dag, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2.

Han säger att bolaget inte vill ge polisen och utredare på andra myndigheter direkt tillgång till kundernas trafikuppgifter.

– Visserligen kommer polisen att lägga in referensnummer, så att vi i efterhand kan kolla om begäran var felaktig. Men då har utlämnandet redan skett, säger han och hänvisar till att operatörerna kan bli straffansvariga om de felaktigt röjer trafikuppgifter, eftersom de senare omfattas av tystnadsplikt.

Enligt Stefan Backman vill poliser eller exempelvis skattehandläggare ibland ha ut trafikdata i utredningar kring lindrigare brott eller brott som har lägre straffvärde än två år, vilket Tele2:s personal i dag stoppar.

Även Telia Sonera tvekar.

”Att tillämpa en helautomatisk process som skulle innebära att polismyndigheten har fri tillgång till alla uppgifter i Telias databas är därför inte lämpligt enligt Telia Soneras uppfattning”, förklarar Irene Krohn, pressansvarig på Telia Sonera i mejl.

Tele2 och Telia Sonera hävdar att PTS kommande föreskrifter om ersättning pekar i riktning mot ”helautomatisering” och är kritiska.

– Vi kommer inte att få ersättning för våra manuella kontroller, annat än i undantagsfall, säger Stefan Backman.

Operatören Tre tänker använda gränssnittet, fast enbart för att ta emot begäran om utlämning av data.

– Jag vill dock understryka att detta inte innebär att polisen kan söka direkt i våra användardata. Vi kommer dessutom att fortsätta göra en manuell kontroll av att begäran är riktig innan vi lämnar ut några data alls, säger Erik Hörnfeldt, pr- och kommunikationschef hos Tre.

Även Stadsnätsföreningarna överväger att använda sig av ITS27.

Nils Weidstam, handläggare på IT & Telekomföretagen, menar att telekombolagen kan pausa automatiska överföringar av trafikdata om något verkar konstigt, så att personalen kan utföra kontroller.

– Men då går hela poängen med att använda automatik förlorad.

Mer om: Tele2 Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt