”Vi ska minska arbetslösheten här”

2017-07-14 14:30

I Montaser Amros nystartade teknikbolag på Västbanken samarbetar palestinier och israeler. Han utmanar bilden av Palestina och it.

I en modern byggnad i Ramallahs centrum ligger Qual-it, ett av många små it-företag som har etablerat sig på Västbanken under senare tid. Företaget har bara funnits i några månader, men är redan i full gång med att etablera kundkontakter för olika typer av programvarutester.

Qual-its mål är att vara ett it-företag som tar ett socialt ansvar. Därför anlitar man endast lokal arbetskraft.

– Även om lönerna för it-ingenjörer och datatekniker är lägre här än på andra ställen i världen så erbjuder vi dubbelt så höga löner som inom andra palestinska sektorer. Dessutom har vi en god arbetsmiljö, säger Montaser Amro, bolagets vd.

I dag består företaget, förutom av Montaser Amro själv som är civilingenjör, också av Mohammed Quaisi, utvecklingschef och med en bakgrund inom datateknik. Knuten till företaget finns även en affärsutvecklare och en programvaruingenjör, båda israeler.

Bara ett par mil västerut ligger Tel Aviv. Trots den politiska konflikten mellan Israel och Palestina kan Tel Avivs status som it-stad sprida sig till palestinska områden, hoppas Montaser Amro.

– Tel Aviv är en av de största it-hubbarna i världen. Men vi har många palestinska högt kvalificerade dataingenjörer och programmerare. Utmaningen för palestinska startup-företag i dag är att ingen har hört talas om att de finns. Man tror inte att palestinier arbetar inom high-tech. När vi marknadsför oss utomlands får vi börja med att förklara att vi har kompetensen, säger Montaser Amro.

Qual-it som startade i september är resultatet av att Montaser Amro förra sommaren deltog i ett stipendie- och inkubatorsprogram arrangerat av organisationen Our Generation Speaks, vid Brandeis University i Boston.

Programmet vänder sig till unga israeler och palestinier och erbjuder skräddarsydda kurser i bland annat entreprenörskap, kommunikation, ekonomisk förvaltning och förhandling. Det finansieras av femtio amerikanska, palestinska och israeliska donatorer.

Deltagarna coachas individuellt, dessutom stöttar organisationen nya företag ekonomiskt den första tiden. Nu börjar kunderna trilla in.

– Bland kunderna finns israeliska företag, och fler är på ingång.

Själv räknar han med att Qual-it ska växa till ett stort företag.

– Inom tio år hoppas jag att vi ska vara 450 anställda och att vi är med och minskar arbetslösheten här.

 

Läs mer: 

Läs mer: Israels it-scen sprider sig till Palestina

Madeleine Salomon

Aktuellt inom

Prevas

Debatt