Vestas drar - Siemens blir kvar

2011-02-04 07:13  

Vestas lägger ner fabriker i Danmark och flyttar produktionen utomlands. Men konkurrenten Siemens stannar kvar, enligt nya vd:n Jens-Peter Saul.

Precis som Vestas satsar Siemens Wind Power på att ta marknadsandelar i bland annat Nordamerika och Asien.

Nyligen öppnade det tysk-danska vindkraftsbolaget fabriker i Shanghai i Kina, och Hutchinson i USA. Siemens vill även växa i Sydamerika, Ryssland, Afrika och övriga Asien.

Däremot har företaget inga planer på att stänga någon av sina fyra danska fabriker i Brande (turbiner), Aalborg (rotorblad), Engesvang (rotorblad) och Ølgod (nav).

- Danmark förblir vårt huvudproduktionsland, eftersom det är viktigt att produktion och forskning och utveckling ligger nära varandra – och för att vi har effektiviserat produktionen markant, säger Jens-Peter Saul till den danska tidningen Ingeniøren.

När Ny Teknik besökte Siemens i Brande förra året berättade Kay Biebler, ansvarig turbintillverkningen hos Siemens, att företaget nästan halverat tiden det tar att tillverka en turbin på 2,3 MW, från 36 till 19 timmar.

I slutet av oktober meddelade Vestas att man tänkte stänga fyra danska fabriker och säga upp 3000 anställda. Företaget förklarade beslutet med att man ville flytta produktionen till de nya marknaderna, där tillverkningen också är billigare.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt