Vem bygger mobilkameror med Anotos chip?

2002-10-16 10:41  

Telekomföretaget Anotos dotterbolag C Technologies fick i dag en beställning på över en halv miljon Argus-chip från en hemlig köpare. Argus-chipet ska användas för att bygga kameramoduler till mobiltelefoner, men Anoto har lagt locket på om köparens namn.

Mobilkamera i nyckelringen hägrar
Den nya beställningen på 550.000 exemplar av Anotos egenutvecklade bildbehandlings-krets Argus ska läggas till de 750.000 man sålt tidigare i år.

Det sammanlagda ordervärdet för de 1,3 miljoner Arguschipen är 75 miljoner kronor och alltihop ska levereras och faktureras i år.

- Ett klart utropstecken för oss, säger Anotos koncernchef Christer Fåhraeus.

Någon bygger snap on-kameror på Argus
Men varken Christer Fåhraeus eller dotterbolaget C Technologies vd
Christer Johansson avslöjar vem eller vilka köparna är.

Däremot avslöjar de att Anotos Asic-krets ska användas för tillverkning av så kallade snap on-kameror till mobiltelefoner.

Det är samma krets som Anoto använder i sin mejlande penna, samma krets som C Technologies använder i sin läspenna C Pen och samma krets som kameraföretaget Wespot använder i sina intelligenta bevakningskameror.

- Snap on-kameror kommer att bli en jättemarknad för oss nästa år när mobiloperatörerna på allvar lanserar sina mms-tjänster där man kan skicka bilder över mobilnätet, säger Christer Johansson till nyteknik.se.

Nexus öppnar för mobilbilder med ljud
Argus är den bildbehandlingskrets som Christer Fåhraeus en gång uppfann som som är själva kapitalet i hela Anotogruppen.

Den nuvarande generationen heter Argus2 men snart kommer Nexus, som kommer att ha en inbygg Bluetoothkrets och inbyggt stöd för ljudöverföring, enligt Christer Johansson.

Det öppnar dörren till en helt ny marknad för pyttesmå kameror som trådlöst kommunicerar med mobiltelefonen och som kan överföra bilder och ljud.

I dag kan ingen av de digitala mobilkamerorna spela in ljud tillsammans med bilder. Den mest avancerade kameramobilen i dag är Nokias nya 3650, som kommer i handeln först efter årsskiftet. Det är den första kameran som kan spela in rörliga bilder, men inget ljud.

Små nyckelringskameror
Christer Fåhraeus ser framför sig små nyckelringskameror som inte är större än tre gånger tre centimeter. De är "hårdkodade" för att direkt kunna föra över bilderna till mobiltelefonen.

Christer Fåhraeus tror att den typen av små Bluetoothkameror kan säljas för under 1.000 kronor och ännu billigare om de subventioneras av mobiloperatörerna, som tjänar pengar på att det skickas bilder över mms-kanalerna.

- Företställ dig att det kommer att finnas 50 miljoner Bluetoothtelefoner i världen nästa år, säger Christer Fåhraeus.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt