Varning för kall vinter

2003-11-05 13:35  
Räcker reserverna?

Sverige kan stå utan tillräckligt med reservkraft i vinter. Årets upphandling av effektreserver har blivit anmäld till domstol av förbigångna kraftleverantörer och får inte slutföras innan länsrätten har avgjort ärendet.

Svenska Kraftnät ska enligt en ny lag upphandla cirka 2 000 megawatt reservkraft inför vintersäsongerna fram till 2008. Det kan gälla extra kraft från elproducenter men också effektreducering på företag. Totalt handlar det om 200 miljoner kronor som anbudsgivarna får dela på.

Men Tekniska verken i Linköping och Bråvalla kraft har överklagat årets upphandling. De anser att den har gått till på fel sätt och bör göras om.

- Vissa delar av upphandlingen av extra kraft offentliggjordes innan anbuden på effektreducering på företag skulle lämnas in. Därmed kunde de som skulle lämna anbud på effektreducering anpassa sina offerter efter de antagna anbuden på kraftproduktion. Och efter anbudstidens utgång fick Vattenfall lägga till Marvikens kraftverk, säger Anders Jansson, vd för Bråvalla kraft.

Ingvar Carlsson, chef för affärsområde energi på Tekniska verken i Linköping, delar kritiken:
- Hade vi fått veta vad andra hade lämnat för anbud så hade vi också kunnat anpassa vår priser därefter.

Bråvalla kraft ville få det oljeeldade Bråvallaverket på 230 megawatt antaget som reservkraft. Tekniska verken i Linköping har offererat Gärstadsverkets gaskombiverk på 49 megawatt. Inget av dem blev antaget.

På Svenska Kraftnät anser man sig inte ha felat:
- Vi har gjort upphandlingen på rätt sätt. De som har överklagat upphandlingen har lämnat in anbud som inte var konkurrenskraftiga, säger Sture Larsson, ställföreträdande generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Tillägget med Marvikens kraftverk ser Svenska Kraftnät som en komplettering av tidigare inlämnat anbud. Svenska Kraftnät vill upphandla Marviken plus några andra kraftverk för åren 2004 till 2008.

Upphandlingen får inte fullföljas förrän länsrätten i Stockholm har avgjort om den har gått rätt till. Om rätten anser att den inte gjort det kan Svenska Kraftnät åläggas att göra om upphandlingen. Därmed lär inga effektreserver vara tillgängliga från den 1 december som lagen föreskriver.

Av cirka 15 anbud på extra kraft har Svenska Kraftnät antagit nio. Ett tiotal företag är beredda att minska sina effektbehov tidvis, men den upphandlingen är ännu inte avgjord och får inte heller den avslutas innan länsrätten har avgjort fallet.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt