Världsrekord i dataöverföring

2014-08-04 11:33  

Danska forskare har slagit ett nytt världsrekord i dataöverföring. Tricket är en ny typ av fiber.

43 terabit per sekund, skickat med en enda laser och över en enda fiber. Höghastighetsforskarna Leif Katsuo Oxenlöwe och Hao Hu vid Danmarks tekniska universitet har än en gång slagit världsrekord i dataöverföring. Det tidigare rekordet på 32 terabit sattes för tre år sedan av forskare vid tyska tekniska högskolan i Karlsruhe.

Rekordet motsvara en dataöverföring av 5,4 terabyte per sekund. Att överföra en terabyte från en hårddisk med tekniken skulle med andra ord gå på 0,2 sekunder!

För att sätta rekordet använde forskarna en ny typ av fiberoptisk kabel som utvecklats av den japanska telekomjätten NTT. Fibern innehåller sju olika kärnor där ljuset färdas, men har trots det inte större diameter än en fiber med en enda kärna.  Det lyckade resultatet har lett till att NTT nu ska kommersialisera fibern.

Genombrottet är viktigt inte bara att öka överföringskapaciteten, utan också för att hålla energiförbrukningen nere.  Datatrafiken över internet ökar med 40 till 50 procent per år, och med den energiförbrukningen och bidraget till koldioxidutsläppen. Att hitta en lösning som ger större bandbredd samtidigt som energiförbrukningen minskar är viktigt, påpekar forskarna i ett pressmeddelande.

Det är inte första gången den danska fotonikgruppen slår världsrekord i dataöverföring. Första gången skedde i mars 2009. Det nya rekordet världsrekord nummer fyra.

(Artikeln korrigerad 4/8 2014 kl 14.30)

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt