Världsnyhet när hemlösa i Sverige tar kort

2013-11-07 07:37  
Nina Galata säljer Situation Stockholm och använder en kortläsare i mobiltelefonen för att ta betalt med kreditkort. Foto: TT

Nyheten att försäljarna av de hemlösas tidning Situation Sthlm nu tar emot kortbetalningar gav internationellt eko. Sverige uppmärksammas som det mest kontantlösa landet i världen.

– Tidigare sade alla att de inte har kontanter eller att de inte kan betala med sina mobiltelefoner eftersom det var en företagstelefon. Men nu kan de inte komma undan, säger tidningssäljaren Stefan Wikberg till Businessweek.

Även Die Welt, The Guardian och Daily Mail har uppmärksammat nyheten.

Det var Situation Sthlm och betalteknikföretaget Izettle som tillsammans ordnade så att fem försäljare av tidningen kunde ta emot kortbetalningar under en försöksperiod nyligen. Eftersom försöket ledde till ökad försäljning är meningen nu att samtliga 350 försäljare ska förses med Izettles kortläsare som ansluts till en mobil.

Businessweek, som pekar ut Sverige som världens mest kontantlösa land, noterar att Europas första sedlar trycktes i Sverige 1661, men att kontanter bara utgjorde 2,7 procent av Sveriges ekonomi 2012 medan motsvarande andel i Europa var 9,8 procent och i USA 7,2 procent.

Tidningen citerar också Abba:s Björn Ulvaeus som sagt att ”vi kan och borde bli det första kontantlösa samhället i världen”. Det är kopplat till att man på Abba-museet i Stockholm, där Bjön Ulvaeus är delägare, inte kan använda kontanter.

Situation Sthlm produceras av en fristående organisation med samma namn, utan vinstintresse. Målsättningen är att skapa debatt och opinion runt de hemlösas situation. Tidningen kostar 50 kronor och säljs av hemlösa personer som får hälften av intäkterna av sin försäljning.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt