USA hotar lämna toppmöte om internet

2012-12-10 13:03  

Under ITU-konferensen i Dubai anklagar USA andra länder för att vilja införa censur på internet och hotar med att lämna mötet.

Den amerikanska ambassadören Terry Kramer hotar att lämna ITU-konferensen, som pågår i Dubai för att besluta om ett nytt regelverk för telekommunikation. Han menar att det finns medlemsländer som vill ta kontroll över internet för att kunna införa censur.

ITU är en 145 år gammal internationell telekomunion med över 190 länder som medlemmar. ITU, som är en del av FN:s verksamhet, har tidigare inte reglerat internet. Men denna gång står nätet och nätneutraliteten på dagordningen.

Terry Kramer rasar över förslagen om att internet ska regleras av ITU. Han menar att de innebär en risk för censur av internet samt att de skulle vara förödande för amerikanska internetbolag.

Diskussionen som rör makten över internet har delat upp delegaterna i två läger.

-Det finns olika länder här som har olika åsikter och det finns ett antal som inte har samma åsikter som vi. De tycker att det är ok med censur, och inte bara med hänvisning till nationell säkerhet utan även för att begränsa yttrandefriheten och demokratin, säger Terry Kramer, enligt nätsajten Total Telecom.

Hans åsikter delas bland annat av EU;s medlemsländer, Kanada, Australia, New Zealand och Japan.

Företrädare för en reglering av internet hävdar att avsikten inte är att censurera innehållet på nätet. Total Telecom citerar Tariq Al Awadhi, som leder arabländernas delegation.

-Det vi talar om är att få till kommersiella avtal med telekomoperatörerna och hur dessa tjänster ska erbjudas. Om telenäten används, borde de kompenseras för det, säger Tariq Al Awadhi.

ITU-konferensen pågår till 14 december.

Mer om: ITU Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt