Uppsägningar drabbar även Ericssons forskning

2012-11-07 15:19  
Tomas Qvist

När Ericsson gör sig av med nära var tionde anställd i Sverige drabbas även de som arbetar med forskning och utveckling. Men inga projekt ska flyttas utomlands, enligt personalchefen.

I det svep av uppsägningar som ska öka Ericssons lönsamhet drabbas i stort sett alla typer av verksamhet som företaget har i Sverige. Inte ens forskning och utveckling fredas. Men hur många FoU-anställda i Sverige som ska sägas upp ville Ericssons personalchef Tomas Qvist inte svara på när han höll presskonferens i Kista på onsdagen.

-Det kommer att slå över alla kategorier. Vi vill inte gå in på det mer än så. Nu pågår en process och en dialog med de fackliga organisationerna, sa Tomas Qvist.

Han upprepade flera gånger under presskonferensen att merparten av Ericssons forskning och utveckling även i fortsättningen ska ligga i Sverige. Men vad "merparten" egentligen innebär är inte helt klart. I en intervju i onsdagens nummer av Ny Teknik med Ericssons nya FoU-chef Ulf Ewaldsson berättar han att 40 procent av Ericssons cirka 22 400 FoU-anställda finns i Sverige. "Merparten" ska enligt Tomas Qvist förstås som att inget annat land där Ericsson har FoU har en större verksamhet än Sverige.

-Det går inte att jämföra med hur stor FoU-verksamhet vi har i några av de andra länderna. Sverige är vår hörnpelare inom R&D (research and development) i dag, och så kommer det vara i framtiden också, sa Tomas Qvist till Ny Teknik.

Personalminskningen i Sverige beror inte på att någon produktion ska flyttas utomlands, enligt företaget. Samma sak gäller för forskningsverksamheten, var beskedet från Tomas Qvist - inga projekt flyttas till något annat land.

Under presskonferensen lyfte han fram att Ericsson förra året anställde 500 ingenjörer i Sverige inom FoU-verksamheten. För några av dem riskerar nu alltså anställningen att bli kort. Men Qvist utesluter inte att Ericsson även i vinter och nästa år kommer att göra nyanställningar.

-Ericsson är ett företag som måste kunna hantera att gasa och bromsa samtidigt.

Företaget har lagt varsel om uppsägning av 1 550 anställda på nio orter i Sverige. Men det är betydligt fler som kommer att få sluta. Företaget redovisar hur många fast anställda som måste bort, men säger samtidigt att det också ska dras ned på antalet visstidsanställda - som vikarier och bemanningsanställda - och konsulter. Hur många det handlar om ville Tomas Qvist inte svara på. Han kunde inte heller svara på hur många visstidsanställda och konsulter som arbetar för Ericsson totalt i Sverige i dag.

-Jag vill inte gå in på det, men vi ska reducera signifikant.

Enligt Ericsson är ett par orter i Sverige undantagna från personalminskningar: Falun, Hudiksvall, Kalmar och Katrineholm. Men neddragningen av visstidsanställda och konsulter ska ske även på de orterna.

De anställda som måste sluta beräknas få besked om det i mars nästa år.

Anna Orring

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt