Unik svensk ai vill förstå delfiner

2017-04-27 15:27  

Att delfiner talar med varandra vet vi. Nu vill ett svenskt forskningsprojekt klura ut vad de pratar om.

Ambitionen är att skapa en delfinernas egen ordbok. Projektet är ett samarbete mellan bland andra Kungliga Tekniska Högskolan och Gavagai. Nu hoppas de att Vetenskapsrådet kommer att finansiera en storskalig förstudie.

– Vi är optimistiska och tror att vi kan lösa det här, säger Lars Hamberg, vd för Gavagai, ett Stockholmsföretag som utvecklar en unik artificiell intelligens för inlärning och analys av språk.

Åtta flasknosdelfiner på Kolmårdens Delfinarium ska ingå i en studie som är tänkt att pågå i fyra år. Det rör sig om att observera och spela in både ljud och rörlig bild. Gavagais programvara ska hantera och processa all data för att spåra mönster i delfinernas kommunikation.

Gavagai själva kallar sin programvara ”språkhjärna” eller ”semantiskt minne”. På egen hand lär den sig att avkoda ett språks innebörd, oavsett språkbruk.

– Vi har byggt ett semantiskt minne som tittar på mening i stället för struktur. Genom att lyssna och observera vad som sägs och skrivs har den lärt sig 40 mänskliga språk. Hypotesen är att liknande metoder kan användas för icke-mänsklig kommunikation, säger Lars Hamberg.

Han noterar också att en rad andra tekniska framsteg på senare år har gjort delfinstudien möjlig.

– Att lagra och hantera data har blivit billigt. Och det finns stora mängder delfinljud och omfattande forskning på området. Mönster kan analyseras snabbt. Tidigare har det dessutom varit svårt att analysera ostrukturerad data, men det har vi löst nu. Men den viktigaste komponenten är den helt oövervakade språkhjärnan, säger Hamberg.

Gavagai gör i nuläget inga kommersiella anspråk på projektet, men tror att studien kan ge oss mer kunskap om generell artificiell intelligens.

– Huvudorsaken är att Gavagai alltid drivits av vetenskaplig nyfikenhet och det har fallit extremt väl ut för oss.

Peter Ottsjö

Mer om: AI Delfin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt