Två svenskar bland världens smartaste under 35

2013-08-22 08:03  
Markus Persson och Per Ola Kristensson finns med på Technology Reviews lista över världens mest innovativa människor. Foto: Jörgen Appelgren, Callum Hyland

Två av värdens smartaste under 35 är svenskar. Det anser amerikanska MIT:s tidning. En står bakom ett miljardsäljande dataspel. En gör det enklare att samspela med datorer.

För 13:e året har det amerikanska universitetet MIT:s tidning Technology Review vaskat fram de 35 mest innovativa i världen under 35 år. Bland de utvalda finns både forskare, entreprenörer och visionärer.

Två svenskar finns med på årets lista. Det ena är Markus Persson, 34 år, och upphovsman till det makalöst framgångsrika dataspelet Minecraft.

Förra året omsatte spelet 1,5 miljarder.

Den andra svensken heter Per Ola Kristensson, också han 34 år, och i dag verksam vid Universitetet i St. Andrews i Skottland.

Han står bland annat bakom ett nytt sätt att skriva in text på pekskärmar genom att använda svepande rörelser. Metoden kallas Shapewriter och tekniken köptes för tre år sedan av det amerikanska företaget Nuance.

I dag finns Shapewriter i operativsystemet Android under namnet "gesture typing".

Per Ola Kristensson valde dock att fortsätta som forskare i stället för att börja jobba för Nuance.

- Nej, jag tänker mig en akademisk karriär, så att arbeta som anställd på ett storföretag vill jag inte. Shapewriter-tekniken är färdigutvecklad sedan länge och jag har tränat ett helt team i att utveckla den vidare, skrev han i en kommentar till Ny Teknik efter köpet.

Inte första listan för Markus Persson

Det är heller inte första gången som Markus Persson återfinns på en prestigefull lista. I våras fanns han med på tidskriften Times lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt