Tungt utskott i EU-parlamentet vill förbättra molntjänster

2013-10-15 14:47  

Undvik inlåsningseffekter och upplys om integritetsriskerna. EU-parlamentets industriutskott vill se förbättringar för användare av molntjänster.

För ett år sedan lade EU-kommissionen fram en strategi för hur de tjänster som erbjuds av den europeiska molnindustrin kan främjas. Strategin har nu behandlats av EU-parlamentets industriutskott som föreslår en rad förbättringar.

Bland annat vill man, enligt dagens pressmeddelande, att det ska bli lättare för kunder att kunna byta molnleverantör. Dagens djungel av olika tekniska standarder gör det svårt för kunderna att skifta molnföretag.

Sådana inlåsningseffekter vill nu ledamöterna i utskottet komma till rätta med.  Bland annat föreslår man att EU inför gemensamma standarder och större öppenhet ifråga licensavtal kring intellektuella rättigheter.

Dessutom anser industriutskottet att användarna måste få bättre information om riskerna med att lagra, processa och använda digitala data på servrar som är placerade "långt borta". Det gäller särskilt ifråga om integritetskänsliga uppgifter, enligt utskottet.

”Eftersom molnet också innebär risker för användaren, särskilt när känsliga data behandlas, och användarna behöver bli medvetna om dessa risker och eftersom myndigheterna i de länder som molnhanteringen sker kan få access till datan, så ber ledamöterna Kommissionen att ta hänsyn till detta i förslag och rekommendationer som rör molntjänster”, skriver industriutskottet i dag tisdag. Bakom rapporten om molnstrategin står Pilar del Castillo Vera, från Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater).

Hela parlamentet kommer att rösta om att anta förslagen i rapporten under sessionen den 18-21 november.

Mer om: Moln

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt