Tummen upp för Microsofts hybridmoln

2014-11-07 05:30  
Microsofts vd Satya Nadella presenterade företagets förkonfigurerade molnlåda i förra veckan. En integrerad tjänst kan vara intressant för användare med strikta krav på säkerhet och regler, exempelvis inom hälso- och sjukvård. Foto: Richard Morgenstein

Med en ny tjänst för hybrida molntjänster tar Microsoft ett steg upp från konkurrenterna. Enligt analytikerna blir det nu tufft för konkurrenter som Amazon och Google att hänga med.

Dumpade priser och nya funktioner som trycks ut i en allt snabbare takt. Det är molnleverantörernas vapen när de slåss om användarnas uppmärksamhet.

– Under de senaste tolv månaderna har Microsoft släppt över 300 nya funktioner och uppdateringar till Azure, säger Microsofts molnchef Scott Guthrie under en pressträff.

Både Amazon och Google har planerade evenemang bara några veckor senare, där de båda företagen med högsta sannolikhet kommer att släppa nyheter på molnområdet.

Analytikern Rob Enderle, på Enderle Group, har en tydlig bild av åt vilket håll molnmarknaden går:

– Hybridmoln är framtiden. I slutändan kommer allt att handla om det, säger han.

Han förklarar att det publika molnet ger mobilitet, flexibilitet och kostnadsfördelar så stora att företagen inte har råd att vara utan dem. Samtidigt är det mer säkert att hålla sina datamängder i det egna datacentret, det vill säga i ett privat moln.

Hybrida lösningar blir då en bra kompromiss, där företagen kan installera ett förkonfigurerat moln i sitt datacenter. I Microsofts version är det servrar som är laddade med samma mjuk­vara som Microsoft använder i Azures publika moln. Tjänsten kallas för Cloud Platform System.

– På det här sättet kan stora företag dra nytta av de lärdomar vi dragit av att köra vårt publika moln, säger Scott Guthrie.

Rob Enderle tycker att det är ett lyckat drag. Han säger att Microsoft och IBM är de enda företagen som har publika, privata och hybrida tjänster, och som verkar på en internationell marknad.

Varken Amazon, som är nummer ett i USA, eller Google har liknande tjänster. Enligt Rob Enderle jobbar de förmodligen med and­ra saker som har högre prioritet just nu.

Google har exempelvis inga privata molntjänster och Amazon vill ta sig utanför den amerikanska marknaden.

Det är intressant att Microsoft åter satsar på en integrerad lösning, tycker Janakiram MSV, analytiker på Gigaom Research. Företaget släppte nämligen tidigare en liknande tjänst.

– Microsoft försökte sig på exakt samma sak 2010, men misslyckades, säger han, som vid sidan av analytikeruppdraget jobbar som molnchef på Microsoftpartnern Aditi Technologies.

Men han tror ändå att Microsofts Cloud Platform System kommer att bli en hörnsten i hybridstrategin.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Försäljningen lossnade för Azure förra året

  • Azure släpptes 2010 som en av de första plattformstjänsterna i molnet (paas), men det var först när Microsoft tre år senare lade till en infrastrukturtjänst (iaas) som försäljningen tog fart. På senare tid har Microsoft pratat mycket om att öppna plattformen och numera finns stöd för flera olika öppen källkodstekniker och -verktyg.
  • Microsoft var tidigt med att möjliggöra för hybrida tjänster och kör till exempel samma virtualiseringsplattform, Hyper-v, för både det publika och privata molnet.
  • I förra veckan släppte Microsoft den nya tjänsten Cloud Platform System, som är en kombinerad hård- och mjukvarutjänst. Kunden köper förkonfigurerade serverracks, som kör samma API, tjänster och hypervisor som i Azures publika moln.

Tre olika molntyper

  • Publikt moln innebär att användaren köper infrastruktur-, plattforms- eller mjukvarutjänster av någon annan, över internet. Leverantören tar hand om hårdvara och mjukvara och användaren kan med ett klick beställa den tjänst den vill ha.
  • I ett privat moln används virtuella servrar i det egna datacentret. Användaren kan fortfarande ”beställa” nya tjänster med ett klick, men det sker från företagets egna datacenter.
  • Hybrida moln innebär att användarna blandar publika och privata molntjänster. De data som är mest känsliga kan läggas i ett privat moln för mer kontroll, och övrig data kan köras i ett publikt moln.

Madelene Eifrém

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt