Trump svänger om rysk hackning

2017-01-09 09:46  
Donald Trump på Republikanernas konvent 2016. Foto: IBL/InSight media

USA:s tillträdande president Donald Trump byter åsikt om cyberattackerna. Nu delar han underrättelsetjänsternas slutsats att det var ett ryskt försök att underminera presidentvalet.

Beskedet kommer från Trumps blivande stabschef Reince Priebus, som säger till Fox News att ”åtgärder kan komma att vidtas” som svar på attackerna. Trump ska ge underrättelsetjänsterna i uppdrag att ta fram rekommendationer för detta.

Priebus besked innebär en ny tvär gir på Trumps väg till Vita huset. Hittills har den blivande presidenten avvisat allt tal om att Ryssland försökte hjälpa honom i valkampanjen. I stället har han hävdat att de anklagelserna härrör från politiska motståndare som velat underminera hans valseger.

I fredags släpptes den amerikanska underrättelserapporten som slår fast att Rysslands president Vladimir Putin under 2016 gav order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen.

De ryska hackerangreppen ska inledningsvis ha haft som avsikt att skada Demokraternas Hillary Clintons möjligheter att vinna valet för att sedan stödja republikanen Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna.

Rapporten utvärderar inte hackningens eventuella inverkan på valutgången. Enligt Trump fick den inte någon effekt på valresultatet och fram till på söndagen ville han inte peka ut Ryssland som enda tänkbara land bakom attackerna.

I en intervju med tv-kanalen ABC medger president Barack Obama att han förringat vilket genomslag desinformation och hackning kan få i demokratier.

Läs mer: Vita huset om hackning: Putin är ansvarig

– Jag tror att jag underskattade, i den nya informationsåldern, i hur hög grad desinformation, cyberhackning och så vidare kan inverka på våra öppna samhällen och system, säger Obama i ABC:s program "This week".

I en annan tv-intervju begärde två republikanska senatorer, Lindsey Graham och John McCain, att Trump ska bestraffa Ryssland för inblandningen i det amerikanska valet.

– Om ett par veckor är Donald Trump den fria världens och demokratins försvarare. Han bör låta alla amerikaner, republikaner och demokrater, få veta att Ryssland måste betala ett pris för försöket att störa (valet), säger Lindsey Graham i NBC-programmet ”Meet the press”.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL