Tres nya vapen är <br></br>fast pris för allt

2006-11-16 10:59  

Mobiloperatören Tre satsar nu globalt på ett nytt kort - fast pris för i princip allt. I ett paket som kallas X-series lägger Tre in Skype-telefoni, chattprogram samt möjlighet att nå hemmets teve och dator i mobilen.

Tres moderbolag Hutchison Whampoa presenterade det nya greppet med X-series på torsdagen. Med fast pris för datatrafik och en rad färdiga tjänster som känns igen från bredbandet hemma, hoppas Tre röra om ordentligt i mobilvärlden.

X-series kommer till Storbritannien som första land den 1 december och till övriga marknader i början av nästa år. Vad kalaset kostar för kunderna är dock ännu inte klart.

Nokia N73 och Sony Ericsson W950i
De första mobilerna för X-series blir Nokias multimediamobil N73 och Sony Ericssons walkmanmobil W950i.

Redan inlagt i mobilerna finns telefoniprogrammet Skype, som därmed släpps i en version för mobiler med operativsystemet Symbian, samt chatt med Windows Live Messenger eller Yahoo Messenger.

Eftersom datatrafiken är till fast pris kostar Skypesamtal och chatt inget extra - som på internet.

Extra påslag
För ett extra påslag får kunderna tillgång till mer bandbreddskrävande tjänster, som att titta på hemmets video och teve via en så kallad Slingbox kopplad till bredbandet hemma, eller att nå innehåll på hemdatorn via programmet Orb.

Vad Tre alltså gör är att ta den modell människor är vana vid från fast internet ett steg närmare mobilvärlden. Tre gör sig därmed till en vanlig bredbandsoperatör, med mindre egen kontroll över tjänsterna i nätet.

Steget är egentligen oundvikligt och Tre är helt enkelt först med att ta det.

En rad begränsningar
Fortfarande finns en rad begränsningar som med tiden också måste försvinna. En är att det fasta priset bara gäller i hemlandet, vilket gör exempelvis Skype dyrt utomlands. En annan är att det krävs ett vanligt mobilabonnemang från Tre i botten.

Skype är dessutom bara en försmak av vad som händer när man enkelt kan köpa valfri ip-telefonitjänst ovanpå ett mobilt bredbandsabonnemang.

Tre kommer naturligtvis att göra allt för att få leverera en sådan rösttjänst och även en rad andra tjänster tillsammans med bredbandet. Annars löper Tre risken att i slutändan bara få sälja bredband.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt