Tredje trådlösa missen från Microsoft

2008-03-31 11:58  

För tredje gången har Microsoft misslyckats med att få fram en fungerade produkt för en ny trådlös bredbandsteknik. Apparaterna skulle användas för att visa att det går att utnyttja lediga tv-frekvenser för internettrafik.

Den amerikanska telestyrelsen Federal Communications Commissions, FCC, undersöker om ledigt frekvensutrymme, så kallat "white space" mellan tv-kanaler kan utnyttjas för trådlöst bredband.

I sin granskning testar FCC apparater från olika företag som automatiskt letar upp ledigt frekvensutrymme för att se om de eventuellt stör normala tv-sändningar. Att så är fallet påstås av bland andra de amerikanska radiobolagens intresseorganisation Association of Broadcasters, NAB.

I höstas testade FCC en apparat från Philips och en från Microsoft.

Men FCC konstaterade att Microsofts apparat inte fungerade alls och Philips inte tillräckligt säkert.

I januari fick tekniken en ny chans med nya testapparater från Microsoft, Philips, Adaprum, och Motorola.

Av de två apparater som levererats av Microsoft fick en problem med strömförsörjningen och slutade fungera.

Förra veckan var det så dags igen.

Microsoft meddelade då att den kvarvarande apparaten "oväntat slutade fungera 26 mars", skriver PC Magazine.

– I baseball åker du ut efter tre missar. Hur många missar ska Microsoft tillåtas göra? Om de inte kan få apparaten att fungera i ett labb hur ske de då få den att fungera i den riktiga världen?, säger Dennis Wharton som är vice vd vid NAB till PC World.

Enligt Microsoft har felen i de två trasiga apparaterna inget att göra med störningar. FCC har tvärtom funnit att prototyperna inte orsakat störningar.

Men Microsoft planerar inte att leverera någon ytterligare apparat till FCC för test.

– När vi överväger var vi befinner oss i den pågående labbtesten anser vi att det är bättre att fortsätta med de övriga icke-microsoftprodukterna som nu testas, säger Microsofts talesperson Ginny Terzano till PC World.

Bakom satsningen på "white space" för trådlöst bredband står några av världens ledande IT-företag. De har tillsammans bildat "White Space Coalition" vars främsta medlemmar är Microsoft, Philips, Google, Dell, HP, Intel, Earthlink och Samsung.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt