Transponderpengar till Lans på Saabs stämma

2014-03-05 15:43  

Återigen landar tvisten mellan Saab och Håkan Lans kring ersättningen för koncernens användning av Lans transponderpatent på bolagets årsstämma.

Det är aktieägaren och tidigare näringslivsföreträdaren Carl-Johan Westholm som för andra gången yrkar att stämman ska ge styrelsen i uppdrag att lösa den sega tvisten med uppfinnaren Håkan Lans. Förra gången han tog upp frågan om förlikning var för fem år sedan.

Westholm vill nu, enligt dagordningen, att styrelsen ska "att se över hanteringen av Saabs tvist med GP&C Systems International AB i syfte att få en avtalsenlig lösning istället för en fortsatt långdragen juridisk process".

Tvisten gäller Lans ersättning för att Saab använder hans patent vid tillverkningen av navigationssystem, baserade på AIS-transpondrar, vilka säljs över hela världen och används av flygplan och fartyg.

Parterna har inlett ett skiljedomsförfarande. Men detta har gått i stå eftersom revisorerna för Håkans Lans bolag GP & C begärt att få ta del av Saabs redovisning av intäkterna från transponderförsäljningen. Detta har dock Saab sagt nej till. Bolaget har under förhandlingarna hävdat att dotterbolaget Saab Transponder Tech gått med förlust

Frågan om att få se redovisningen landade i fjol hos tingsrätten i Stockholm och domstolen gav GP & C:s revisorer rätt i frågan om att få ta del av uppgifter om intäkterna.

Saab överklagade då beslutet till Svea hovrätt. Om det blir en prövning i Svea hovrätt eller inte, har ännu inte offentliggjorts. Ärendet uppges dock ha föredragits för domstolens ledamöter så sent som under förra veckan. Så ett beslut i frågan är därmed att vänta inom kort.

Enligt licensavtalet mellan parterna ska GP & C få tio procent av Saabs intäkter från transponderförsäljningen - i det fall tvister uppstår. Enligt rykten begär Håkan Lans i storleksordning 280 miljoner kronor. Men Carl-Johan Westholm uppger att uppfinnaren aldrig själv gått ut med någon summa.

-Det Håkan Lans yrkar är att avtalet ska hållas, säger Westholm till Ny Teknik.

Bolagets årsstämma hålls den 8 april.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt