Toshiba lägger sig inte för Sony

2005-05-10 12:17  

Rykten den senaste tiden som hävdar att kompromissen i blålaserkriget mellan Blu-ray och HD DVD innebär att Blu-ray skulle ta hem spelet dementeras av Toshiba, HD DVD-teknikens företrädare.

Sedan Sony och Matsushita, som företräder Blu-ray, och Toshiba, som företräder HD DVD, satte sig vid förhandlingsbordet nyligen för att hitta en kompromiss till ett enda nytt blålaserbaserat DVD-format, har rykten velat göra gällande att Blu-raytekniken skulle ta hem spelet.

Men i den japanska tidningen Nihon Keizai Shimbun tillbakavisar företrädare för Toshiba att företaget överger sin teknik.

"Vi är övertygade om att nyckeln till framgång för ett enhetligt format är stor lagringskapacitet, låg kostnad och bakåtkompabilitet", säger en företrädare för företaget.

Redan i morgon, i samband med en mediamässa i Las Vegas, kommer Toshiba att visa en HD DVD-skiva med större lagringskapacitet än de som hittills presenterats.

Helt olika lösningar

HD DVD anses vara enklare att göra kompatibel med dagens DVD-format, och blir således billigare att integrera med dagens rödlaserbaserade DVD-utrustningar.

HD DVD har framför allt fått stöd av filmindustrin, som anser att skivans lagringskapacitet räcker för distribution av högupplöst film.

Den andra tekniken, Blu-ray, medger lagring av betydligt större datamängder, och stöds främst av företag som säljer datamedia.

Båda skivorna läses med blålaser, men skivorna är så olika uppbyggda att de inte är kompatibla. På Blu-rayskivorna ligger lagret för datalagring på ett substrat, som sedan täcks av ett tunt skyddslager. På HD-DVD-skivorna ligger datalagringsskiktet mellan två substrat.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt