Tobiis glasögon spanar in ditt beteende

2010-06-23 08:34  
Utrustade med kameror väger glasögonen 70 gram.

De ser ut som ett vanligt par glasögon – nästan. Men Tobiis nya brillor innehåller tre kameror som noggrant håller koll på ditt beteende.

Danderydsföretaget Tobii Technology har gjort sig känt för en teknik som gör det möjligt att styra datorer med ögonen. Tekniken används till exempel av handikappade och för att analysera hur konsumenter tar till sig reklam.

Nu har företaget krympt tekniken rejält och byggt in den i ett par glasögon. De kan användas i marknadsundersökningar där kunder går runt i affärer, för att testa produkters användbarhet och i olika typer av forskningsprojekt.

- Man sätter på sig glasögonen och stoppar inspelningsdosan i fickan och går runt på ett naturligt sätt. Det ger helt nya möjligheter för våra kunder att få insikt i människors beteende, säger Tom Englund som är affärsområdeschef på Tobii.

Användarens ögon följs på liknande sätt som i Tobiis tidigare produkter. Infraröda dioder lyser ett reflexmönster i ögonen. Mönstret och pupillens placering spelas in av en liten kamera som sitter i högra skalmen och fångar reflektionen mot glasögonglaset.

I glasögonens högra kant finns dessutom två framåtriktade kameror som registrerar omgivningen. Den ena filmar allt användaren ser, den andra är en ir-kamera som registrerar speciella ir-markörer, eller ir-fyrar, som man placerar ut i omgivningen.

Om de placeras i en butikshylla så kan man mappa användarnas blick mot specifika produkter, för att exempelvis slå fast att tre kunder av tio betraktar en viss shampooflaska.  Dessutom sitter en liten mikrofon i skalmen som fångar upp kommentarerna.

Glasögonen väger ungefär 70 gram och kostar cirka 300 000 kronor inklusive inspelningsdosa och programvara.

Charlotta von Schultz

Mer om: Tobii Glasögon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt