Tidigare Facebook-chef: Sociala medier sliter sönder oss

2017-12-12 14:38  

”Jag känner en enorm ånger” – det säger den tidigare Facebook-toppchefen Chamath Palihapitiya efter att ha sett hur sociala medier påverkar oss.

Under den senaste tiden har det höjts starka röster från Silicon Valley som varnar oss om de sociala mediejättarna och hur tjänster som Facebook. Instagram och Twitter förändrar våra liv.

Bakom den skarpa kritiken står bland annat före detta Google-medarbetaren Tristan Harris och ingenjören Justin Rosenstein, som utvecklade Facebooks omtvistade gilla-knapp.

Nu stämmer ytterligare en tidigare, högt uppsatt Facebook-anställd in i kritiken, skriver The Verge.

När Chamath Palihapitiya, tidigare chef för användartillväxt hos Facebook, intervjuades under ett evenemang hos Stanford Business School, uttryckte han en stor ånger över att ha varit med och utvecklat ett verktyg som nu sliter sönder strukturerna som håller vårt samhälle samman.

– De kortsiktiga, dopamin-drivna loopar som vi har skapat håller på att förstöra samhället.

Under intervjun poängterade Palihapitiya att hans kritik inte handlar om de ryska trollannonserna som dök upp på Facebook inför det amerikanska valet.

I stället vill han slå larm om vad han anser som ett globalt problem: Hur sociala medier påverkar hur vi människor beter sig mot varandra.

Läs mer:

Läs mer: ”Facebooks notiser kapade min hjärna”

Palihapitiya nämnde bland annat ett fall från Indien i våras där ett falsk Whatsapp-meddelande om en påstådd kidnapparliga ledde till att sju personer lynchades.

– Samhället blir mer splittrat, desinformation och osanningar sprids, samtidigt som folk blir allt mindre benägna att hjälpa varandra.

Nu måste alla användare rannsaka sig själva, och bestämma hur mycket som de egentligen är villiga att ge upp i form av intellektuellt oberoende i utbyte mot att få använda de sociala tjänsterna, menar Chamath Palihapitiya.

– Du kanske inte är medveten om det, men ditt beteende håller på att programmeras. Jag kan inte in styra över Facebook, men jag kan bestämma över mina egna beslut, vilket innebär att jag inte använda den skiten.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt