Teracom räddar svensk glesbygds-3g – ett tag

2009-02-23 13:45  
Nordisk Mobiltelefon byggde upp sitt 3G-nät på Telias gamla 450-frekvenser, uppgraderade med amerikansk 3g-teknik. Foto: Ice.net

Efter konkursen förra veckan vill nu det statliga sändarbolaget Teracom utvärdera om det svenska glesbygds-nätet kan drivas vidare.

Styrelsen för bolaget Nordisk Mobiltelefon begär både sin svenska och norska verksamhet i konkurs. Försöket till rekonstruktion misslyckades.

Men Teracom, som driver större delen av det svenska nätet, avvaktar med att stänga nätet, som marknadsförs under namnet Ice.net.

Tillsammans med konkursförvaltaren vill Teracom först utvärdera om det går att driva verksamheten vidare.

- Vi vill vänta en tid, tills vi sett vad som kommer att hända med Ice.net:s verksamhet vid en konkursutredning. Att omgående släcka ner nätet skulle bara drabba Ice.net:s alla kunder, säger Crister Fritzson vd Teracomi ett pressmeddelande.

Nordisk Mobiltelefon har licens för så kallad glesbygds-3g, och täcker cirka 90 procent av Sveriges yta med turbo-3g.

– Vi beklagar ice.net:s konkurs. Teracom har dock en förhoppning om att någon ny ägare snabbt kommer in och tar över ice.net:s verksamhet, säger Crister Fritzson.

I Norge har den amerikanska investeraren Access tagit över verksamheten. Bolaget tänker fortsätta investera i nätet, och får fortsatt stöd av nätleverantören ZTE.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt