Telia uppgraderar sitt 4g-nät för IoT

2016-06-16 10:33  
Mats Lundbäck. Foto: Jonas Ryberg

Batteritid på upp till tio år och bättre täckning i glesbygd och inomhus. Det lovar Telia när operatören uppgraderar sitt 4g-nät för sakernas internet.

Här om veckan meddelande Tele2 att företaget bygger ett trådlöst testnät för sakernas internet i Göteborg. Nu kontrar Telia med att uppdatera sitt 4g-nät i hela landet för att bättre kunna hantera kraven på bland annat batteritid på upp till tio år som ställs när vissa produkter kopplas upp.

Telia använder en ny standard inom 4g som kallas Narrow Band Internet of Things, NB-IoT. Standarden ska spikas nu under våren.

Den nya standarden kräver inget nytt nät och i drygt hälften av Telias basstationer räcker det med en uppdatering av mjukvaran för att komma igång.

– Det kommer att vara relativt lätt för oss att göra och redan nästa år kommer vi att vara igång, säger Mats Lundbäck som är teknikchef på Telia.

I resten av basstationerna krävs en uppgradering också av hårdvaran. Mats Lundbäck vill därför inte ge någon tidsplan för när hela Telias 4g-nät ska vara anpassat.

– Det pågår en löpande utbyggnad så vi får se när vi är där, säger han.

Uppgraderingen av nätet sker tillsammans med Nokia och Ericsson som leverantörer. För att få fram teknik för prylarna som ska kopplas upp så samarbetar Telia med Intel. Just att få fram produkter som kunderna kan använda brukar ta lite tid när en ny standard rullas ut i ett mobilnät.

– Men bedömningen vi gör tillsammans med våra partner är att vi kommer att vara igång nästa år och att det kommer att få väldigt stor spridning snabbt, säger Mats Lundbäck.

Han vill inte prata om hur mycket det kommer att kosta att koppla upp en pryl i Telias IoT-nät men säger att priset på kundutrustningen kommer att sjunka rejält jämfört med det som finns för 4g i dag.

– Med den här standarden kommer kundutrustningen att bli betydligt billigare. Sedan får vi se hur vi prissätter det i slutändan, säger Mats Lundbäck.

Det nät som Tele2 nu bygger i Göteborg använder frekvenser som kan användas utan licens och bygger på en standard som kallas Lora.

Även om Telia nu satsar på IoT i sitt befintliga 4g-nät så utesluter Mats Lundbäck inte att operatören kommer att bygga separata IoT-nät i framtiden.

Telenor har tidigare sagt att företaget har planer på att uppgradera sitt 4g-nät enligt samma standad som Telia och Mats Lundbäck vågar inte lova att han kommer att bli först med ett kommersiellt erbjudande i Sverige.

– Vi är tidigt ute men har ingen ambition att vara först. Vi vill göra det här ordentligt, säger Mats Lundbäck.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt